Symposium over agressie tegen mensen met publieke taak: Wanneer het abnormale ‘normaal’ wordt…
Symposium over agressie en intimidatie tegen mensen met een publieke taak
Donderdagmiddag 24 oktober 2024, Utrecht
Van uitschelden op sociale media tot mishandeling: veel mensen met een publieke taak worden slachtoffer van agressie en intimidatie. In onze onderzoeken[1] zien we dat werknemers hier in toenemende mate mee te maken krijgen. Voor de mensen in kwestie heeft dit vergaande gevolgen: ze lijden er mentaal onder en het belemmert ze hun taken goed en integer uit te voeren.
Tijdens dit symposium gaan we in op wat mensen met een publieke taak meemaken, wat verschillen en overeenkomsten zijn tussen beroepsgroepen en functies, en hoe werkgevers en beleidsmakers ermee omgaan. Met elkaar proberen we antwoord te geven op de vraag wat er aan agressie en intimidatie gedaan kan worden. Hoe dit te voorkomen? Wat kunnen werkgevers, ‘de overheid’ of samenleving anders doen?
Dit doen we met onder andere Caroline Koetsenruijter (adviseur en onderzoeker), Peter ter Velde (PersVeilig), Chris Klomp (Journalist), Anne Jet Plat (Weerbaar bestuur bij BZK) en Otto Adang (Taskforce Onze hulpverleners Veilig) en door middel van nieuw Ipsos I&O onderzoek.
Het symposium richt zich op alle beroepsgroepen en functionarissen met een publieke taak. Denk aan ambtenaren, politici, hulpverleners, bestuurders, zorgmedewerkers, ov-personeel, docenten, journalisten, advocaten, deurwaarders en anderen. Kortom: iedereen die zich vanuit een publiek belang inzet voor een welvarend, veilig, gezond, democratisch, mobiel en duurzaam Nederland. Dat kunnen medewerkers (ervaringsdeskundigen) in de publieke en semipublieke sector zijn, maar ook leidinggevenden, beleidsmakers, onderzoekers en wetenschappers.
[1] Onderzoeken naar journalisten, vrouwelijke journalisten, advocaten, politieke ambtsdragers en medewerkers van decentrale overheid en vrouwelijke politici zijn hier te vinden.
Wanneer: donderdag 24 oktober van 13:00-17:15 uur, daarna borrel
Waar: The Colour Kitchen Zuilen, Pr. Christinalaan 1, Utrecht
Kosten: geen
Bereikbaarheid: The Colour Kitchen is vanaf station Utrecht Zuilen lopend te bereiken (ca. 15-20 minuten). Daarnaast zijn er diverse goede busverbindingen vanaf Utrecht Centraal.
Parkeren: in de wijk en in de straat zijn er voldoende gratis parkeerplekken.
Caroline Koetsenruijter – expert op het gebied van agressie tegen werkenden
Caroline Koetsenruijter is adviseur en onderzoeker op het gebied van agressie tegen werkenden. Ze schreef ‘Jij moet je bek houden!’, ‘Het Agressieparadijs’ en de collectieve normen Stop Agressie Samen en Melden Hoort. Ze is als buitenpromovendus verbonden aan de University of Twente. Caroline Koetsenruijter gaat tijdens het symposium in op de vraag hoe agressie en intimidatie tegengegaan kan worden en wat daarvoor nodig is.
Gesprek met Peter ter Velde (PersVeilig) over het belang van onderzoek
PersVeilig is een initiatief van de NVJ, Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie dat gericht is op het waarborgen van de veiligheid en bescherming van journalisten tegen bedreigingen en geweld. In 2021 en 2022 onderzocht Ipsos I&O in opdracht van PersVeilig de aard, omvang en gevolgen van agressie en intimidatie richting (vrouwelijke) journalisten.
Gwendolyn van Straaten, onderzoeker bij Ipsos I&O, gaat in gesprek met Peter ter Velde van PersVeilig over hoe inzichten uit de onderzoeken bijdragen aan het tegengaan van agressie en intimidatie richting journalisten. Waarom is het belangrijk om het probleem in kaart te brengen? Hoe is er opvolging gegeven aan de onderzoeksresultaten?
Laurens Klein Kranenburg (Ipsos I&O) – Presentatie van secundaire analyse op bestaande onderzoeken
Ipsos I&O voerde afgelopen jaren veel onderzoeken uit naar de aard, omvang en gevolgen van agressie en intimidatie richting mensen met een publieke taak. Zo deden we onderzoek naar agressie en intimidatie richting politieke ambtsdragers en medewerkers van decentrale overheid, journalisten, gerechtsdeurwaarders en advocaten. Een totaaloverzicht ontbreekt echter. Aan de hand van een secundaire analyse laat Laurens de verschillen en overeenkomsten zien tussen beroepsgroepen en functies met een publieke taak.
Presentatie van het onderzoek “Wat is de norm?” (Frank ten Doeschot en Sarah Bruijn, Ipsos I&O)
Onderzoekers Frank ten Doeschot en Sarah Bruijn presenteren de onderzoeksresultaten van een nieuw Ipsos I&O onderzoek. Het onderzoek richt zich op hoe Nederlanders en mensen met een publieke taak, aankijken tegen agressie en intimidatie richting mensen met een publieke taak. Wat kan wel en wat kan niet (meer)? Waar ligt de grens? Wiens verantwoordelijkheid is dit?
Panelgesprek met experts en met het publiek
We eindigen de middag met een panelgesprek geleid door Martin de Bruin, senior onderzoeker bij Ipsos I&O. Samen met onder andere Chris Klomp (Journalist en rechtbankverslaggever) Anne Jet Plat (Weerbaar bestuur bij BZK) en Otto Adang (Taskforce Onze Hulpverleners Veilig) gaan we op zoek naar antwoord op de vraag die centraal staat: wat kan er gedaan worden om agressie en intimidatie tegen mensen met een publieke taak tegen te gaan, en wat is daarvoor nodig?
Chris Klomp is journalist met een lange carrière, onder andere als rechtbankverslaggever. Hij is gespecialiseerd in rechtspraak en misdaad. Op X (voorheen Twitter) doet hij rechtstreeks verslag vanuit de rechtszaal. Naast zijn expertise op dit thema heeft Chris zelf ook te maken met bedreiging, agressie en intimidatie.
Anne Jet Plat is programmamanager weerbaar bestuur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en werkt al ruim 6 jaar samen met meer dan 30 partners in het Netwerk Weerbaar Bestuur aan het vergroten van de weerbaarheid en veiligheid van politieke ambtsdragers bij gemeenten en provincies, en van de ambtelijke organisatie.
Otto Adang is gedragswetenschapper en was tot april 2024 lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie. Adang is geïnteresseerd in agressie, verzoening en collectief gedrag. Hij onderzoekt hoe die zich verhouden tot het handhaven van de openbare orde. Adang is lid van de Taskforce Onze Hulpverleners Veilig. Het doel van de Taskforce om bij te dragen aan het tegengaan van geweld tegen en mishandeling van hulpverleners.
Werk je bij de overheid of semioverheid? Dan ben je van harte uitgenodigd!
Meld je aan door op de knop ‘Klik hier om je aan te melden’ te klikken.
Disclaimers bij aanmelding:
- Omdat we graag zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep willen laten deelnemen (en het liefst zo min mogelijk mensen willen teleurstellen), het verzoek je alleen aan te melden als je vastbesloten bent te komen.
- In principe hanteren we de methode ‘wie het eerst komt het eerst maalt’. Mocht het (over)vol raken, kan het zijn dat we inschrijvers van dezelfde organisatie vragen minder mensen af te vaardigen.
- Je ontvangt bevestiging van je inschrijving.
- We houden ons het recht voor mensen die niet tot de doelgroep behoren af te melden.
Frank ten Doeschot
Onderzoeksadviseur
Sarah Bruijn
Onderzoeker