Merendeel jongeren wil zich laten vaccineren
Het merendeel van de jongeren wil zich laten vaccineren, onder 16-17 jarigen is de bereidheid iets hoger dan onder 12-15 jarigen. Dit komt overeen met data verzameld onder ouders van kinderen van 12 en 18 jaar, in twee andere onderzoeken. Ook de redenen die jongeren hebben om zich wel of niet te laten vaccineren zijn vergelijkbaar met die van volwassenen.
Het RIVM baseert zich onder meer op onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van het RIVM en de NOS.
Op 9 juni 2021 is na advies van de Gezondheidsraad besloten om kinderen van 12 tot 18 jaar met een medisch risico het BioNTech/Pfizer vaccin aan te bieden. Op 30 juni is na nieuw advies van de Gezondheidsraad besloten om ook gezonde kinderen van 12 tot 18 jaar dit vaccin aan te bieden. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of zij zich willen laten vaccineren; kinderen van 12 tot en met 15 jaar beslissen samen met de ouders, waarbij de wens van het kind leidend is. Met het oog hierop heeft VWS de RIVM Corona Gedragsunit gevraagd inzicht te geven in de vaccinatiebereidheid van zowel kinderen als ouders; en factoren die samenhangen met deze keuze.
Voor dit onderzoek zijn drie databronnen gebruikt:
- Een peiling onder jongeren van 12 tot 18 jaar oud, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de RIVM Corona Gedragsunit (n = 1465; 22-27 juni) in het I&O Research Panel en het panel van Panelclix.
- Cohort vragenlijstonderzoek van de RIVM Corona Gedragsunit, waarin ouders zijn gevraagd hoe zij denken over vaccinatie van hun kinderen (n = 4784; 16-20 juni).
- Peiling onder ouders, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van NOS (n = 74 tot 175 per leeftijdscategorie; 4-7 juni).
De belangrijkste resultaten op een rij:
- 72% van de jongeren van 12 tot 18 jaar wil zich waarschijnlijk of zeker wel laten vaccineren; 21% wil het waarschijnlijk niet of zeker niet, en 8% twijfelt nog.
- Vaccinatiebereidheid is hoger onder 16 en 17 jarigen (79%) dan onder 12 tot en met 15 jarigen (68%).
- Vaccinatiebereidheid is hoger naarmate jongeren een hoger opleidingsniveau volgen (64%, 68%, 77% voor respectievelijk laag, midden en hoog opgeleid).
- Onder ouders van kinderen in deze leeftijdsgroep vindt het RIVM in twee andere onderzoeken dat 56-69% bereid zou zijn hun kinderen te laten vaccineren; voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar ligt de bereidheid van ouders wat lager dan voor kinderen van 16 en 17 jaar.
- Bescherming van de eigen gezondheid en die van anderen, en bijdragen aan een uitweg uit de crisis zijn de belangrijkste redenen die jongeren rapporteren om zich te laten vaccineren; net als in onderzoek onder volwassenen.
- Angst voor onbekende langetermijngevolgen, bijwerkingen en een gebrek aan informatie over de vaccins zijn redenen die jongeren noemen om zich (nog) niet te willen laten vaccineren. Ook ouders rapporteren zorgen over bijwerkingen bij hun kind.
- Ouders hebben een sterke invloed, zowel door hun eigen vaccinatiekeuze als door de verwachtingen die ze overbrengen ten aanzien van de vaccinatiekeuze van hun kind. Jongeren benoemen ouders als belangrijke bron van informatie bij het bepalen van een keuze; de media (bijv. internet, apps, televisie), de uitnodiging van het RIVM, en docenten zijn ook belangrijk. Ook de ingeschatte keuze van vrienden beïnvloedt de vaccinatiebereidheid.
Meer informatie:
Meer informatie over dit onderzoek downloadt u hier.
Naïma van Huizen
Onderzoeker
Kim Samuels
Dataspecialist