Grote, complexe f2f-onderzoeken gaan door, maar veilig!

In de coronacrisis doen we zo veel mogelijk online, maar niet alle onderzoeken lenen zich daarvoor. Soms moet je mensen écht spreken en zelfs aan kunnen kijken om achter de juiste informatie te komen. En juist nu is het van belang om dit soort onderzoek uit te voeren.
25 november 2020 | Ellen Lichtenberg & Robbert Zandvliet | #beeldbellen #ESS #european social survey #face-to-face #videobellen
Grote, complexe f2f-onderzoeken gaan door, maar veilig!

Neem bijvoorbeeld de studie NEMESIS-3. Hier wordt Nederlanders onder andere gevraagd naar hun psychisch welzijn. Een onderwerp waar de coronacrisis een grote invloed op lijkt te hebben.
We zijn blij dat we bij mogen dragen aan onderzoeken die ons nu voorzien van belangrijke kennis en informatie. Wanneer een vragenlijst zich niet leent voor online afname kijken we naar alternatieven. Dat kan zijn schriftelijk, telefonisch of face-to-face.

Lockdown

Toen Nederland in maart in lockdown ging, is een groot deel van de onderzoeken on-hold gezet. Niemand wist op dat moment wat er zou gaan komen of hoe lang we met zijn allen thuis zouden blijven. Voor de lopende projecten zijn we gelijk gaan schakelen. Hoe belangrijk is het dat het onderzoek op korte termijn wordt afgerond? En zijn er alternatieve methodes voor het afnemen van vragenlijsten?

Veiligheid staat voorop

Omdat in sommige gevallen face-to-face contact echt nodig is, zorgen we voor de nodige voorzorgsmaatregelen. We stelden een protocol op conform de MOA richtlijnen. Zo worden onze interviewers voorzien van mondkapjes en eventueel face shields, handschoenen en desinfectiemiddel. Er wordt uiteraard te allen tijde rekening gehouden met de 1,5 meter maatregel. Kan deze afstand niet gewaarborgd worden? Dan gaat het interview niet door of wordt er gezocht naar een alternatieve locatie of afnamemethode. Afspraken worden verplaatst wanneer een respondent, huisgenoot of interviewer lichte klachten vertoont.

Alternatieve onderzoeksmethodes

In een aantal gevallen bleek het mogelijk om het onderzoek op een alternatieve manier voort te zetten. Zo hebben we voor SHARE omgeschakeld naar telefonische afname. Juist omdat hier een groot deel van onze respondenten in de risicogroep valt. Onze interviewers hebben dit heel goed opgepakt. Ze ontvingen een extra training en waren blij weer aan de slag te kunnen. Ook respondenten reageren positief op de alternatieve werkwijze.

Voor NEMESIS-3 is telefonische afname geen optie. De vragenlijst is hiervoor te omvangrijk. Interviewers gaan sinds september weer langs de deuren. Na een succesvolle pilotfase zijn we gestart met het aanbieden van videogesprekken. Wanneer respondenten uit angst voor, of door corona liever geen interviewer over de vloer willen hebben, kunnen we het interview vaak afnemen middels een videogesprek. We werven mensen wel aan de deur, maar we hoeven niet meer persé binnen te komen voor een interview. Dit geeft mensen een veiliger gevoel. Ook voor de European Social Survey (ESS), waarvoor we komend voorjaar weer opnieuw de dataverzameling mogen uitvoeren, zijn we aan het onderzoeken of beeldbellen een goed alternatief is.

Al met al zijn we blij dat we met de nodige maatregelen in staat zijn om veldwerk op een verantwoorde manier te blijven verrichten. Zo kunnen we blijven bijdragen aan de verzameling van waardevolle kennis, vooral in deze bijzondere tijden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ellen Lichtenberg

Projectcoördinator

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.