I&O Research voert onderzoek uit naar leefsituatie vijftigplussers

Het Munich Center for the Economics of Ageing (MEA) heeft I&O Research de afgelopen periode geselecteerd als uitvoerend bureau in Nederland voor de achtste golf van de Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE)
06 juli 2018 | Robbert Zandvliet
I&O Research voert onderzoek uit naar leefsituatie vijftigplussers

Het Munich Center for the Economics of Ageing (MEA) heeft I&O Research de afgelopen periode geselecteerd als uitvoerend bureau in Nederland voor de achtste golf van de Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE). SHARE is een onderzoek waarin de Europese bevolking van 50 jaar en ouder centraal staat en waarbij vanuit verschillende vakgebieden elke twee jaar gegevens verzameld worden op het gebied van gezondheid, socio-economische positie, en sociale netwerken.

Het aantal vijftigplussers in Europa groeit. Dit heeft onder meer gevolgen voor het overheidsbeleid als het gaat om gezondheidszorg en pensioenen. Het is belangrijk te onderzoeken welke invloed gezondheid, economische welvaart en sociale contacten hebben op hoe gelukkig en gezond mensen van 50 jaar en ouder zijn. Als dit duidelijk is, dan kan zo goed mogelijk rekening worden gehouden met deze bevolkingsgroep. SHARE richt zich op dit vraagstuk. Dankzij dit onderzoek kan beter worden beoordeeld welk overheidsbeleid goed werkt en wat beter kan.

Voor 2019 staat de uitvoering van het hoofdonderzoek op de rol, waarbij naar verwachting ruim 2.500 respondenten die aan eerdere golven van SHARE in Nederland hebben meegedaan, face-to-face worden geïnterviewd. Voordat het zover is, wordt het onderzoek zorgvuldig voorbereid. Zo wordt de vragenlijst in de komende zomerperiode uitvoerig getest met behulp van een pretest.

Het onderzoek kent een aantal cognitieve en fysieke tests die door de interviewer worden afgenomen. Zo vindt er tijdens het interview bijvoorbeeld een handkrachtmeting plaats. Deze elementen maken van SHARE een uniek en prestigieus onderzoek, waaraan I&O Research door het uitvoeren van het veldwerk een steentje hoopt bij te dragen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.