I&O Research verzamelt gegevens voor NEMESIS-studie

I&O Research gaat de data verzamelen voor NEMESIS-3, een omvangrijke, landelijke studie waarin Nederlanders wordt gevraagd naar hun psychisch welzijn, lichamelijke gezondheid en hun levenservaringen.
04 juli 2019 | Robbert Zandvliet
I&O Research verzamelt gegevens voor NEMESIS-studie

I&O Research gaat de data verzamelen voor NEMESIS-3, een omvangrijke, landelijke studie waarin Nederlanders wordt gevraagd naar hun psychisch welzijn, lichamelijke gezondheid en hun levenservaringen. Het Trimbos-instituut in Utrecht voert NEMESIS-3 uit, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. I&O Research neemt de interviews af.

Wat gaat er gebeuren?

In anderhalf jaar tijd zullen ruim 10.000 willekeurig gekozen Nederlanders van 18-75 jaar worden gevraagd om mee te doen aan de studie. Zij zullen vanaf november 2019 aan huis bezocht worden door een interviewer van I&O Research, die hen vraagt of ze aan het onderzoek willen meedoen. Mensen die hiervoor gevraagd worden ontvangen vooraf per brief informatie over het onderzoek. De komende maanden worden gebruikt om de dataverzameling grondig voor te bereiden. De vragenlijst wordt geprogrammeerd en getest, alle materialen worden voorbereid, en interviewers worden geworven en getraind.

Wat levert NEMESIS op?

In 2007 is voor het laatst een studie opgezet naar de levenservaringen, het psychisch welzijn en de lichamelijke gezondheid van ‘de Nederlander’. Deze studie heeft veel belangrijke vragen beantwoord, zoals hoe vaak mensen bepaalde klachten krijgen, of zij daarvoor hulp zoeken, hoe tevreden zij over die hulp zijn en hoe mensen omgaan met stress. Deze informatie was heel bruikbaar. Zo konden er nieuwe richtlijnen voor behandeling worden opgesteld, bijvoorbeeld voor huisartsen en psychologen. Na ruim tien jaar is het tijd om deze studie te herhalen om zo tot nieuwe inzichten te komen.

Trots

We zijn met I&O Research bijzonder trots dat we de dataverzameling voor deze prestigieuze studie mogen verzorgen. NEMESIS past uitstekend bij de expertise die I&O Research de afgelopen jaren heeft opgebouwd met het uitvoeren van verschillende wetenschappelijke surveys, zoals de European Values Studie (EVS), de European Social Survey (ESS) en de Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE).

Op de website van het Trimbos-instituut is meer over NEMESIS-3 te lezen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.