Vaccinatiebereidheid ouders 5-11 jarigen blijft laag

Van de ouders met kinderen van 5-11 jaar zegt 16 procent zijn of haar kind zeker te laten vaccineren en 19 procent waarschijnlijk: samen 35 procent. Ruim een derde (37 procent) van alle Nederlanders zou het een goede zaak vinden als 5-11 jarigen werden gevaccineerd. Een afname ten opzichte van december, toen 49 procent dat nog vond.
18 januari 2022 | Peter Kanne & Asher van der Schelde | #corona-vaccin #coronacrisis #politiek #vaccinatie
Vaccinatiebereidheid ouders 5-11 jarigen blijft laag

Een op drie ouders 5-11 jarigen wil eigen kind (waarschijnlijk) laten vaccineren

Aan ouders met kinderen legden we de vraag voor of zij hun kind zouden laten vaccineren. Van de ouders met kinderen van 5-11 jaar zegt nu 16 procent dat zeker te doen en 19 procent waarschijnlijk: samen 35 procent. Dit is ongeveer gelijk aan juni en december, toen samen zo’n 40 procent van de ouders het zeker of waarschijnlijk van plan waren. (Verschillen zijn niet significant).

Uit onderzoek uit december 2021 bleek dat ouders die kun kinderen niet laten vaccineren die vaak te kwetsbaar vinden. Ze maken zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen, vooral op langere termijn. Ook wordt genoemd dat kinderen minder risico lopen om ernstig ziek te worden dan volwassenen. Een ouder:

“Een groeiend kind blootstellen aan een vaccinatie waar de lange termijn effecten nog onduidelijk van zijn, acht ik teveel risico. Zeker omdat kinderen zelf weinig klachten van een infectie hebben. Als er genoeg medische zekerheid en onderbouwing is dan zal ik mijn houding aanpassen.”

Draagvlak: 37 procent Nederlanders wil dat 5-12-jarigen gevaccineerd worden

Als we alle Nederlanders vragen of ook kinderen gevaccineerd moeten worden, blijkt dat de helft dat wél vindt voor de oudere kinderen, ruim een derde (37%) voor kinderen van 5-11 jaar en slechts 13 procent voor nog jongere kinderen. Deze 37 procent is een afname ten opzichte van december, toen 49 procent dat nog vond.

Ook voor de andere leeftijdsgroepen zien we een lichte afname. Het aandeel dat vindt dat helemaal geen minderjarigen gevaccineerd moeten worden steeg van 19 procent in juni naar 25 procent nu. Ook het aandeel ‘weet ik niet’ steeg iets.  

Ouders nog minder vaak voorstander

Net als in december blijkt dat ouders met kinderen van 5-11 jaar er minder vaak voorstander van zijn dat kinderen in deze leeftijd gevaccineerd worden, en ook dit nam af: van 36 naar 22 procent.

Het rapport

Download hier het hele rapport

Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van de NOS. Het vond plaats van vrijdag 14 januari 19.30 uur tot maandagochtend 17 januari 09.00 uur.

In totaal werkten 2.230 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan het grootste deel van dit onderzoek. Het grootste deel van de steekproef (n=2.113) is afkomstig het I&O Research Panel, 117 respondenten deden mee via PanelClix (allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond).

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de volwassen Nederlanders.


[1] Juni: Basis: ouders met kinderen in betreffende leeftijdsgroep (n=74 tot 175).

[2] In juni waren de categorieën 0 t/m 3 en 4 t/m 11.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.