Stand van zaken sociaal domein op congres Binnenlands Bestuur

Nieuwe kennis en inspiratie, daar draait het om tijdens het congres Sociaal Domein 2019 van Binnenlands Bestuur. Op 21 november kunt u bij Antropia in Driebergen-Zeist luisteren naar diverse sprekers en tijdens een van de workshops uw kennis bijspijkeren.
29 oktober 2019 | #congres #sociaal domein
Stand van zaken sociaal domein op congres Binnenlands Bestuur

Nieuwe kennis en inspiratie, daar draait het om tijdens het congres Sociaal Domein 2019 van Binnenlands Bestuur. Op 21 november kunt u bij Antropia in Driebergen-Zeist luisteren naar diverse sprekers en tijdens een van de workshops uw kennis bijspijkeren. I&O-onderzoeker Rachel Beerepoot presenteert de uitkomsten van een onderzoek naar de ervaringen van gemeenteambtenaren en cliënten met de decentralisatie van het sociaal domein. We voerden dit onderzoek enkele jaren geleden ook al uit. Rachel zal vertellen hoe het er na bijna vijf jaar decentralisaties voorstaat, volgens gemeenteambtenaren en WMO, Jeugdwet en Participatiewet-cliënten.

Wat wil je weten en wat moet je meten?
Een belangrijke vraag tijdens het congres is wat u met onderzoeksdata kunt en wilt doen. Hoe zet u opgeleverde data bijvoorbeeld in voor monitoring en evaluatie van activiteiten en interventies? Veel gemeenten gebruiken data ook om goed zicht te houden op het bereik en de effecten van de gedane inspanningen. I&O Research biedt u al het kwantitatief en kwalitatief onderzoek om beter onderbouwde beleidsbeslissingen in het sociale domein te nemen.

Klus nog niet geklaard
Tijdens het congres zal Rachel Beerepoot van I&O Research nader ingaan op de ervaringen met de decentralisatie van het sociaal domein tot nu toe en de plannen voor de toekomst. Er is door gemeenten al veel werk verricht, maar de klus is zeker nog niet geklaard. Welke lessen hebben gemeenteambtenaren tot nu toe geleerd? En op welke manier monitoren gemeenten de resultaten van het tot nu toe geleverde werk en gebruiken zij deze informatie voor het beleid van morgen?

Daarnaast presenteert advocaat Tim Robbe vijf “quick wins” voor gemeenten en Radboud Engberse van Movisie legt uit waarom monitoring geen heilige graal is voor vernieuwing. Verder kunt u deelnemen aan uiteenlopende workshops waarin voorbeelden uit de praktijk worden behandeld.

Lees meer over onze peiling die is gehouden met het oog op het congres Sociaal Domein 2019 van Binnenlands Bestuur.

Klik hier voor de uitkomsten van eerder onderzoek naar decentralisaties in het sociaal domein.

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.