Ronde Tafel Beleidsonderzoek: Woensdag Gehaktdag!

Waarom is er minder belangstelling voor verantwoording over gevoerd beleid dan voor nieuwe beleidsplannen? Daarover gaat de Ronde Tafel bijeenkomst “Woensdag Gehaktdag!” die de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO) en I&O Research organiseren op 18 mei, in Den Haag.
21 april 2022 | Peter Kanne & Jaap Bouwmeester | #democratie #ministers #politiek
Ronde Tafel Beleidsonderzoek: Woensdag Gehaktdag!

Woensdagmiddag 18 mei 2022 – Museum voor Beeld en Geluid in Den Haag

Is het doen van de belofte interessanter dan het waarmaken ervan?

De derde woensdag van mei is Verantwoordingsdag, ook wel: ‘Woensdag Gehaktdag’! Op Verantwoordingsdag leggen ministeries verantwoording af over het gevoerde beleid van het voorgaande jaar. Het is de tegenhanger van Prinsjesdag. Op Prinsjesdag worden de belangrijkste regeringsplannen gepresenteerd. De koning arriveert in een al dan niet Gouden Koets en spreekt de Troonrede uit. De minister van Financiën presenteert de Miljoenennota. Iedereen kent Prinsjesdag.

Maar bijna niemand kent Verantwoordingsdag. Waarom is dat zo? Waarom is er minder belangstelling voor verantwoording over het gevoerde beleid dan de beloftevolle plannen voor nieuw beleid? Is het erg? En zo ja, wat kunnen of moeten we er aan doen?

Ronde Tafel

De Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO) en I&O Research organiseren op woensdag 18 mei een Ronde Tafel, waar we hierover in gesprek gaan met vertegenwoordigers uit de media, overheid, politiek en onderzoek.  

Titia Ketelaar, journaliste bij NRC leidt het onderwerp in. Zij schrijft over electorale politiek, maar ook over gemaakte beloftes en in hoeverre ze waargemaakt worden. Titia gaat deze middag in op twee dingen: wat ziet zij als het gaat om verantwoording in de politiek? En hoe worden redactionele keuzes hieromtrent gemaakt op de NRC-redactie?

Pieter Hilhorst (publicist, oud-wethouder in Amsterdam voor de PvdA) leidt daarna het gesprek. Gesprekspartners zijn onder anderen Liesbeth van Tongeren (wethouder in Den Haag en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks), Natasha Stroeker (kenniscoördinator commissie OCW van de Tweede Kamer), Peter Kanne (onderzoeksadviseur bij I&O Research) en – wederom –  Titia Ketelaar.

Uitreiking NSV-VBO Prijs voor Beleidsonderzoek door Monique Kremer

Op deze middag wordt ook de tweejaarlijkse Prijs voor Beleidsonderzoek uitgereikt. De prijs is ingesteld door de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO) en beoogt het vele interessante praktijkonderzoek dat in Nederland plaatsvindt beter voor het voetlicht te brengen. Het beleidsonderzoek en/of advies waarin de wisselwerking tussen wetenschap en toegepast onderzoek het duidelijkst naar voren komt, wint deze prijs. Het gaat dus om gammawetenschappelijk onderzoek. Monique Kremer (bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap UvA en voorzitter van de Adviesraad Migratie – ACVZ) reikt de prijs uit.

Ben je beleidsmaker of -adviseur, beleidsonderzoeker of journalist die schrijft over beleid? Dan ben je van harte uitgenodigd!

Locatie: Museum voor Beeld en Geluid in Den Haag
Aanmelden: info@beleidsonderzoek.nl

Programma

13:00 Inloop
13:30 Opening/welkom door middagvoorzitter Pieter Hilhorst
13:40 Inleiding door Titia Ketelaar, journaliste bij NRC
14:00 Ronde Tafel gesprek
15:00 Pauze
15:25 Uitreiking NSV-VBO Prijs voor Beleidsonderzoek door Monique Kremer
16:15 Borrel

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.