Pilot informatievoorziening energietransitie op bedrijventerreinen Amersfoort

Om meer zicht te krjjgen in de opgave die er is op het gebied van de informatievoorziening voor bedrijventerreinen en de energietransitie heeft I&O Research in opdracht van het CBS een schouw uitgevoerd.
04 februari 2022 | Ralf ten Hove | #bedrijven #duurzaamheid #energie #klimaat

In opdracht van het CBS heeft I&O Research op drie bedrijventerreinen een schouw uitgevoerd. Daarbij zijn bestaande data geverifieerd en is aanvullende informatie op het gebied van de energietransitie verzameld. Met de verzamelde data kijkt CBS of er een koppeling gemaakt kan worden met energieverbruik van bedrijven. Daarmee geeft deze pilot meer zicht op de opgave die er is op het gebied van de informatievoorziening voor bedrijventerreinen en de energietransitie.

VIVET

Verbetering van de Informatievoorziening voor de Energietransitie (VIVET) bundelt en maakt informatie beter vindbaar voor gemeenten, provincies, RES-regio’s, netbeheerders en adviesbureaus. VIVET is vooral bedoeld om de data beter te structureren, structurele knelpunten op te lossen en toegankelijker te maken voor iedereen die betrokken is bij de energietransitie. VIVET is een samenwerking van vijf partijen: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Kadaster, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is gestart in 2019. Er is ook een koppeling met het Versnellingsprogramma Verduurzaming Bedrijventerreinen van BZK.

Aanpak

De pilot heeft plaatsgevonden op drie bedrijventerreinen in Amersfoort: De Hoef, Calveen en Isselt. Eerst zijn de IBIS[1] contouren bepaald. Daarna zijn de bestaande (basis-)data over de bedrijfsvestigingen (LISA[2] en BAG[3]) op deze drie terreinen op een rij gezet en zijn deze gekoppeld met Kadaster-data over zonpotentie.

Met veldwerk ter plekke hebben we de data ‘in het veld’ gecontroleerd en verrijkt. Met de verrijking hebben we ons vooral gericht op ‘energietransitie-indicatoren’, zoals de aanwezigheid van laadpalen, warmtepompen en mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Tot slot zijn kwaliteitsindicatoren meegenomen zoals parkeergelegenheid, veiligheidsgevoel en de uitstraling van de bedrijfspanden.

Vervolg

Het CBS koppelt de verzamelde data aan gegevens over energieverbruik en bekijkt of en in welke mate een schouw in het veld een bijdrage kan leveren aan het verder op orde brengen van de informatievoorziening rondom de energietransitie.

Het volledige rapport

Bekijk hier het volledige rapport.


[1] https://data.overheid.nl/dataset/ibis-bedrijventerreinen

[2] https://lisa.nl/home

[3] https://data.overheid.nl/dataset/basisregistratie-adressen-en-gebouwen–bag-

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ralf ten Hove

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.