Ondanks coronacrisis nog steeds banengroei in Flevoland

In Flevoland groeide in 2020 – ondanks de coronacrisis – het aantal banen en vestigingen van bedrijven en instellingen, vergeleken met 2019. Het aantal banen groeide wel iets minder sterk. Dit blijkt uit het Werkgelegenheidsonderzoek 2020 Provincie Flevoland dat I&O Research uitvoerde in opdracht van de provincie.

Het aantal banen is tussen april 2019 en april 2020 toegenomen met 2,3% tot een totaal van 194.425 banen. Het aantal vestigingen groeide met 8,6%. Tussen april en september 2020 groeiden het aantal banen (+0,8%) en het aantal vestigingen (+2,1%) verder.

In bijna alle sectoren banengroei, behalve in horeca en uitzendbranche

In bijna alle sectoren groeide het aantal banen in Flevoland. De groei is het sterkst in de groot- en detailhandel en de zorg. De eerste effecten van de coronacrisis zien we in de horeca en de uitzendbranche. In deze sectoren neemt het aantal banen juist af. De cijfers laten zien dat Flevolandse bedrijven de eerste fase van de coronacrisis redelijk goed zijn doorgekomen. We kijken met deze cijfers naar banen bij bedrijven in Flevoland. Het UWV meldde voor Flevoland een daling van het aantal banen, maar zij kijken naar het aantal banen van werknemers die in Flevoland wonen, maar buiten Flevoland werken. En juist daar is een daling van het aantal banen te zien.

Groei in vijf van de zes gemeenten

In vijf van de zes Flevolandse gemeenten groeit de werkgelegenheid en het aantal vestigingen. Een uitzondering hierop is de gemeente Noordoostpolder. Daar zorgt een flinke banenkrimp in de uitzendbranche voor een daling van het totaal aantal banen.

Lichte banenkrimp bij middelgrote bedrijven

Groei van de werkgelegenheid zien we vooral bij eenmanszaken, kleine bedrijven en zeer grote bedrijven. Vooral de groei van eenmanszaken was fors: +12% ten opzichte van 2019. Dit is de sterkste groei van de afgelopen 10 jaar. Maar bij middelgrote bedrijven zien we in 2020 een lichte krimp (‑1,3%). Ook tussen april en september 2020 (-0,6%). De banengroei bij de eenmanszaken is mogelijk te verklaren door de toegenomen werkloosheid en de beperkte openstaande vacatures aan het begin van de coronacrisis. Een deel van de nieuwe ondernemers is opportunistisch, maar het gaat ook om mensen die uit nood voor zichzelf beginnen.

Werkgelegenheidsonderzoek 2020 Provincie Flevoland

Het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek geeft inzicht in de ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland. De provincie en haar zes gemeenten gebruiken het onderzoek voor het maken van beleid voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Het complete onderzoek is te vinden op www.flevoland.nl/werkgelegenheidsonderzoek2020.

Rapport

Download hier het hele rapport.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robert Nordeman

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.