Omwonenden positief over verlenging asielopvanglocatie in Ede

Aan de Galvanistraat in Ede vangt de gemeente tijdelijk maximaal 130 asielzoekers op in een voormalig kantoorpand. De gemeente Ede is van plan hier komende jaren meer asielzoekers op te vangen en vroeg Ipsos I&O te onderzoeken hoe omwonenden daar tegenover staan. Het verlengen van de huidige situatie is voor de meeste omwonenden geen probleem. Een uitbreiding van het aantal opvangplekken en het openen van een nieuwe locatie in de buurt ligt gevoeliger.
20 februari 2025 | Dewi Hollander & Milan Driessen | #asielzoekers #veiligheid

Meeste omwonenden hebben geen of positieve ervaringen met opvanglocatie Galvanistraat

De meeste omwonenden van de opvang aan de Galvanistraat hebben geen ervaringen met (de bewoners van) de opvanglocatie (61%). Degenen die wel iets merkten van de opvang of haar bewoners, hebben overwegend positieve ervaringen. Zij ervoeren geen overlast, maar spreken wel van positieve contacten met de bewoners van de opvanglocatie.

Veel steun voor verlenging opvanglocatie, meer zorgen om uitbreiding en nieuwe locatie

Na het bevragen van de huidige ervaringen van omwonenden, kregen inwoners de nieuwe plannen van de gemeente beknopt voorgelegd:

Eind 2023 is er na een positieve evaluatie met omwonenden, bedrijven en een klankbordgroep besloten de opvang aan de Galvanistraat met een jaar te verlengen. Het huurcontract liep oorspronkelijk tot maart 2025, maar om een zorgvuldige definitieve afweging te kunnen maken is dit met drie maanden verlengd tot 1 juni 2025. Ook de komende jaren zal er door het hele land vraag zijn naar opvangplekken voor asielzoekers.

De gemeente Ede is van plan om de komende jaren asielzoekers in deze buurt te blijven opvangen. Vanwege de grote vraag onderzoekt de gemeente of het aantal opvangplekken op de locatie aan de Galvanistraat kan worden uitgebreid van 130 naar 200. Ook wil de gemeente onderzoeken of op een locatie daar vlakbij 150 extra opvangplekken kunnen komen.

Het voorgenomen plan van de gemeente omvat dus: (1) het verlengen van de locatie op de Galvanistraat, (2) het uitbreiden van het aantal plekken op die locatie van 130 naar maximaal 200 en (3) het openen van een nieuwe locatie in de buurt.

Vier op de tien omwonenden zijn voor de nieuwe plannen van de gemeente. Nog eens een derde vindt dit acceptabel onder voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn het voorkomen van overlast en dat er voor de asielzoekers voldoende begeleiding en dagbesteding is (zie verderop). Een belangrijke kanttekening is dat sommige omwonenden het plan alleen acceptabel vinden als niet alle onderdelen worden uitgevoerd (bijv. wel een extra locatie, maar niet in de buurt). Dat verklaart ook waarom meer omwonenden (onder voorwaarden) voor het totaalplan zijn dan voor een nieuwe locatie, terwijl die nieuwe locatie onderdeel is van het totaalplan.

Omwonenden is om die reden ook gevraagd hoe zij tegenover de losse onderdelen van het plan staan. Het verlengen van de huidige situatie kan op breed draagvlak rekenen (8% is tegen). Omwonenden zijn vaker tegen de uitbreiding van het aantal opvangplekken (29% tegen) en het openen van een nieuwe locatie in de buurt (39% tegen; zie de figuur hieronder).

Figuur A – Houding tegenover verlenging, uitbreiding van huidige locatie en opening van een nieuwe locatie

Geen overlast en voldoende begeleiding belangrijke voorwaarden voor totaalplan

Omwonenden die het gehele plan onder voorwaarden acceptabel vinden, is gevraagd dit verder toe te lichten. Zij vinden het vooral belangrijk dat het niet tot overlast zal leiden en dat er voldoende begeleiding en dagbesteding voor de bewoners is. Ook het aantal op te vangen bewoners en belang van spreiding worden genoemd.
Zoals gezegd vinden sommige omwonenden het plan alleen acceptabel als uitbreiding of het openen van een nieuwe locatie geschrapt worden uit het plan. Ook omwonenden die zonder meer tegen het totaalplan zijn, zeggen de asielopvang liever verspreid over de gemeente te hebben in plaats van concentratie op één plek. Daarnaast stellen ze dat het huidige aantal op te vangen asielzoekers acceptabel is, maar dat zij een uitbreiding van dat aantal niet zien zitten.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Onderzoeksverantwoording

De gemeente Ede heeft Ipsos I&O eind 2024 gevraagd onderzoek te doen naar hoe omwonenden tegenover de voorgenomen plannen staan. Het onderzoek bestond uit een enquête die is uitgezet in de omgeving van de opvanglocatie: het ‘communicatiegebied’. In totaal ontvingen 319 woonadressen en 45 bedrijfsvestigingen een uitnodiging om deel te nemen. De enquête kon worden ingevuld van 13 december 2024 tot en met 5 januari 2025. In totaal deden 124 inwoners en 5 ondernemers mee. Voor wat betreft de groep omwonenden is dat voldoende om betrouwbare uitspraken te doen. Op die data is een weging toegepast naar leeftijd en geslacht, waarmee de verhoudingen naar leeftijd en geslacht zijn teruggebracht naar de werkelijk bestaande verhoudingen in het communicatiegebied. Omdat het aantal ondernemers dat deelnam beperkt is, zijn die resultaten indicatief.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Dewi Hollander

Onderzoeker

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.