Nederlanders willen wasmachine zelf kunnen repareren

Eén op de drie Nederlanders repareert de wasmachine zelf of laat hem repareren in plaats van dat ze het apparaat vervangen. Vooral consumenten onder de 40 jaar gaan zelf aan de slag met de reparatie van hun wasmachine. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Doel van het onderzoek was om te bepalen op welk deel van de ecodesign-regelgeving de ILT haar toezicht kan richten om het grootste maatschappelijke effect te bereiken.
28 februari 2023 | Bram Wolf &

Nieuwe regelgeving reden voor onderzoek

Vanaf 1 maart 2021 is nieuwe regelgeving van kracht die eisen stelt aan de beschikbaarheid van energiezuinige wasprogramma’s en de repareerbaarheid van wasmachines. De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van deze regels door fabrikanten en importeurs. De ILT heeft daarom behoefte aan inzicht in het gedrag van consumenten met betrekking tot de aanschaf en het gebruik van wasmachines.

Meeste wasmachines nieuw bij aanschaf, jongeren kopen vaker tweedehands

Bij de keuze voor een wasmachine is vooral de betrouwbaarheid van het merk een belangrijke overweging. Ook zuinigheid in energie en water speelt voor veel consumenten een rol. Nederlanders verwachten dat hun nieuwe wasmachine 12,6 jaar meegaat. Negen op de tien Nederlanders hebben hun huidige wasmachine nieuw aangeschaft. Nederlanders onder de 40 jaar hebben vaker een tweedehands wasmachine aangeschaft (13%) dan andere leeftijdsgroepen (40-64: 5%; 65+: 3%). Ook geven jongere Nederlanders gemiddeld minder uit aan een wasmachine en verwachten ze dat deze minder lang meegaat.

Besparing energie belangrijkste reden om eco-wasprogramma te gebruiken

Zeven op de tien Nederlanders beschikken over een wasmachine met een eco-wasprogramma. Ouderen beschikken in mindere mate over een wasmachine met een eco-wasprogramma. Van de Nederlanders die beschikken over een wasmachine met een eco-wasprogramma gebruikt een ruime meerderheid deze ook wel eens. Acht op de tien noemt energiebesparing als belangrijkste reden hiervoor. Het 20 °C programma is niet populair: negen op de tien Nederlanders maken hier geen gebruik van. Veel Nederlanders denken dat het 20 °C programma niet schoon wast.

Vrijwel iedereen overweegt reparatie bij een defect van een jonge wasmachine, prijs doorslaggevend, milieu belangrijker voor jongeren

Bij een wasmachine van drie tot vier jaar oud overweegt vrijwel iedereen (97%) nog een reparatie. Ook bij een wasmachine van ouder dan 8 jaar overwegen nog ruim vier op de tien Nederlanders een reparatie. Bij duurdere wasmachines zijn mensen vaker bereid nog een reparatie te overwegen wanneer het apparaat ouder is dan bij goedkopere merken. Als reden voor reparatie in plaats van de aanschaf van een nieuwe wasmachine wordt meestal de prijs genoemd. Repareren is (waarschijnlijk) goedkoper. Jongeren noemen vaker het milieu als reden voor reparatie dan andere leeftijdsgroepen (54% voor Nederlanders onder de 40 jaar tegenover 47% gemiddeld). De prijs van een reparatie wordt ook vaak als reden genoemd om de wasmachine juist niet te laten repareren: de verwachting is voor deze groep dat de reparatie te duur uitvalt.

Jongeren repareren de wasmachine vaker zelf

Eén op de drie Nederlanders repareert de wasmachine zelf of laat hem repareren in plaats van dat ze het apparaat vervangen. Jongeren (onder de 40) doen dit vaker zelf dan andere leeftijdsgroepen. Een reparatie mag gemiddeld € 171 kosten. 40-minners vinden een lager reparatiebedrag gemiddeld acceptabel dan oudere Nederlanders.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek vond plaats in de periode van 30 augustus 2022 tot en met 6 september 2022. In totaal namen 2.129 volwassen Nederlanders, die beschikken over een eigen wasmachine, mee aan dit onderzoek. De respondenten zijn allemaal afkomstig uit het I&O Research Panel. 
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding en regio, zodat de netto steekproef representatief is voor de Nederlandse bevolking op deze kenmerken. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard.

Rapport

Download hier het gehele rapport.

Het artikel op de website van ILT is hier te lezen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.