Nederlanders lijden aan klimaatpessimisme

Driekwart van de Nederlanders is pessimistisch (75%) over de kansen om mondiale opwarming binnen veilige grenzen te houden.
02 februari 2018 | #gedragsverandering
Nederlanders lijden aan klimaatpessimisme

Onderzoek Warmetruiendag 2018

Driekwart van de Nederlanders is pessimistisch (75%) over de kansen om mondiale opwarming binnen veilige grenzen te houden. Ruim negen op de tien (93%) denkt na over klimaatverandering, praat erover en weegt daarin zijn eigen gedrag mee. Bijna vier op de vijf Nederlanders zijn bereid tot klimaatvriendelijker aankopen of om beter over hun keuzes na te denken, zodra ze de impact van vlees en elektronica op klimaat en milieu kennen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Warmetruiendag 2018.

I&O Research ondervroeg in december 2017 een representatieve steekproef van Nederlanders over hun klimaatovertuigingen. Nog niet iedereen is op de hoogte van de wetenschappelijke uitgangspunten: slechts de helft van de ondervraagden denkt dat menselijke uitstoot de oorzaak is van mondiale opwarming. Bij jongeren is die kennis beter bekend (65%).

Optimisme in ontwikkeling

Nederlanders geloven naast technologische oplossingen in klimaatvriendelijke gedragsverandering. Maar zeven op de tien vrezen dat andere mensen hun gedrag voor het klimaat niet zullen aanpassen. Uit de antwoorden komt een opvallend stevig draagvlak tevoorschijn voor maatregelen van de overheid voor duurzaamheid in het onderwijs (92%), voor gasloze nieuwbouw (91%), voor investeringen in openbaar vervoer (90 %) en zelfs voor een nieuwe vliegtax (76%).

Warmetruiendag

Warmetruiendag wordt ieder jaar in februari georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, de samenwerking van 165 gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Sinds 2013 organiseren Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice samen Warmetruiendag met als motto: ‘de groenste energie is de energie die je niet gebruikt’.
De warme trui staat symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen tegen klimaatverandering, thuis, op school en op het werk.

De afgelopen jaren doen naast overheden, scholen, universiteiten en mensen thuis steeds meer bedrijven mee.

Acties kun je delen met #warmetruiendag op twitter, facebook en instagram.

Een actueel overzicht van de acties door het hele land op 2 februari staat op: www.warmetruiendag.nl
Daar kun je ook testen of je zelf klimaatpessimist bent:
https://www.warmetruiendag.nl/doe-mee/zelftest

Onderzoeksverantwoording

Van 11 december tot 22 december 2017 is er een online onderzoek uitgevoerd. In totaal zijn 7.000 Nederlanders (18+) uit het I&O Research Panel benaderd, waarvan 2.320 personen hebben deelgenomen aan het onderzoek. Het I&O Research Panel is geworven op basis van aselecte personen- en huishoudensteekproeven (geen zelfaanmelding). Op de data is een weging toegepast naar provincie, leeftijd en geslacht. Dit betekent dat de verhoudingen naar provincie, leeftijd en geslacht zijn teruggebracht naar de werkelijk bestaande verhouding in de Nederlandse bevolking. Op deze manier zijn de resultaten representatief voor Nederlanders (18+) voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Voor meer informatie over Warmetruiendag:

Toelichting Nathalie van Loon op NPO Radio 1: https://www.nporadio1.nl/homepage/7973-nederlanders-willen-duurzamer-leven-zijn-pessimistisch-over-klimaatverandering

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.