Meerderheid kiezers noemt klimaat belangrijk voor stemkeuze

Twee derde van de Nederlandse kiezers noemt het klimaatstandpunt van de partij belangrijk voor hun stemkeuze. De meesten van hen maken zich ook zorgen over klimaatverandering. Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek onder 2.336 Nederlanders van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 8 tot maandag 11 januari 2021.
26 januari 2021 | Milan Driessen & Peter Kanne | #duurzaamheid #energie #kabinetsbeleid #klimaat #politiek #verkiezingen

Helft kiezers: volgend kabinet moet meer doen tegen uitstoot van broeikasgassen

Een groot deel van de Nederlanders maakt zich zorgen over de uitstoot van broeikasgassen en de effecten daarvan op klimaatverandering (69%). Dit geldt voor de meeste kiezersgroepen. Kiezers van PVV, SGP en FvD hebben vaker ‘geen’ of ‘niet zo veel’ zorgen over klimaatverandering. De helft van de Nederlanders wil dat het volgende kabinet meer (32%) of veel meer (19%) doet aan de uitstoot van broeikasgassen dan het kabinet-Rutte III heeft gedaan, 13 procent vindt dat dat juist minder moet zijn.

Twee derde vindt klimaatstandpunt van partij belangrijk voor hun stemkeuze

Voor twee derde van de kiezers is het klimaatstandpunt van hun partij voor hun keuze (zeer) belangrijk. Voor een kwart is dit zelfs essentieel (26%). Een van de drie kiezers vindt het klimaatstandpunt niet zo belangrijk (31%).

Kiezers maken zich zorgen om klimaatverandering én laten klimaat meewegen in hun stemkeuze

Niet alleen maken de meeste kiezers zich zorgen om het klimaat, maar ze nemen het klimaat ook mee in hun stemoverweging. Dit geldt voor 57 procent van alle kiezers. 

Een klein deel van 4 procent vindt het klimaatstandpunt van de partij belangrijk voor hun stemkeuze en maakt zich géén zorgen over de klimaatverandering. De meeste kiezers van GroenLinks, PvdD, D66 en PvdA maken zich zorgen over het klimaat en vinden dat belangrijk voor hun stemkeuze. Dit geldt ook voor ongeveer de helft van de VVD- en CDA-kiezers

Onder de achterban van SGP, PVV en FvD is het aandeel kiezers dat zich zorgen maakt over het klimaat en dit meeneemt in hun stemoverweging een stuk kleiner. Hieruit maken we op dat een deel van hun kiezers het klimaat meeneemt en zich zorgen maakt om klimaatverandering (20-22%). Een ander deel laat het klimaat juist meewegen omdat ze tégen de klimaatmaatregelen zijn (25-26%). De rest – ongeveer de helft – vindt het klimaatstandpunt niet belangrijk en weegt het niet mee in hun stemkeuze.

Grote vervuilende bedrijven moeten meer tegen klimaatverandering doen en zich aan Klimaatakkoord van Parijs houden

In totaal vindt 92 procent dat overheden, waaronder Nederland, ervoor moeten zorgen dat ook grote vervuilende bedrijven zich aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs houden. Onder alle kiezersgroepen vinden we hier brede steun voor.

Bijna zeven van de tien Nederlanders vinden dat grote vervuilende bedrijven meer moeten doen dan ze nu al doen, om klimaatverandering tegen te gaan. Een even zo groot deel is het ermee eens dat de crisis een kans is voor een duurzame economie.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 8 januari tot maandag 11 januari 2021. In totaal werkten 2.336 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan is afkomstig uit het I&O Research Panel en 119 respondenten vulden de vragenlijst via het panel van PanelClix. Sommige vragen hebben een afwijkende steekproefbasis en zijn niet aan alle deelnemers gesteld. Indien dit het geval is, wordt dit bij de figuur vermeld.

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Het volledige rapport

U kunt hier het volledige rapport downloaden (pdf).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.