I&O-zetelpeiling: VVD verliest zetels & tevredenheid met kabinet daalt

De VVD blijft ruim aan kop in de I&O Research zetelpeiling, maar verliest vier zetels ten opzichte van twee weken geleden Ook de tevredenheid met het kabinet kalft af. Begint de kiezer (weer) inhoudelijk te kiezen?
19 februari 2021 | Peter Kanne & Wietse van Engeland | #democratie #kabinet #politiek #verkiezingen #zetelpeiling

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 12 februari tot maandag 15 februari 2021. Er werkten in totaal 2.521 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. I&O Research voerde dit onderzoek uit op eigen initiatief.

VVD verliest zetels, JA21 naar 3 zetels, Volt nieuw binnen met 1 zetel

De VVD blijft aan kop in de I&O Research zetelpeiling, maar verliest vier zetels ten opzichte van twee weken geleden. Volt komt voor het eerst boven de kiesdrempel en staat nu op één zetel. Het aantal zetels van D66 en JA21 neemt vergeleken met twee weken geleden toe met twee zetels, de ChristenUnie verliest twee zetels. Bij de andere partijen zien we kleine verschuivingen, maar deze vallen binnen de onzekerheidsmarges. De overige partijen komen niet boven de kiesdrempel uit in de peiling.

Verlies VVD: begint de kiezer weer op inhoud te kiezen?

Ten opzichte van de vorige peiling verliest de VVD vier zetels. Eerder schreven we dat kiezers vooral op de VVD stemmen omdat de partij zorgt voor een stabiel bestuur en de lijsttrekker (Mark Rutte) vertrouwen wekt als (huidige en) mogelijk volgende premier. Kiezers lijken minder naar de inhoud te kijken. Daar lijkt nu wellicht enigszins verandering in te komen. We zien dat kiezers die de VVD verlaten en nu op een andere partij zouden stemmen hiervoor vaak de standpunten als reden noemen: een andere partij komt bijvoorbeeld meer op voor Nederlandse tradities of de VVD is naar hun mening te rechts geworden. Kiezers noemen ook het gebruik van de Stemwijzer als iets wat hun mening heeft veranderd en hen meer duidelijkheid over de standpunten van partijen (en hoe zij zich daartoe verhouden). Wellicht zien we hier een aanzet tot een nieuwe verkiezingsdynamiek.

Tevredenheid met kabinet Rutte III neemt gestaag af

De tevredenheid met het (demissionaire) kabinet neemt gestaag af: was in november nog 67 procent tevreden met het kabinet Rutte-III nu is dat nog 58 procent. De ontevredenheid met het kabinet neemt navenant toe:  van 30 procent in november naar 38 procent nu.

Groeiende kloof in tevredenheid met kabinet

De daling in tevredenheid met het kabinet die we sinds november waarnemen, vinden we niet onder alle kiezersgroepen: VVD-, CDA-, CU- en SGP-kiezers zijn net zo tevreden als in december 2020. Het zijn met name de groepen kiezers die al ontevreden waren die nóg ontevredener zijn geworden (FvD, PVV en SP-kiezers) maar ook onder GL- en PvdA-kiezers neemt de tevredenheid nu af.  Ook onder D66-kiezers neemt de tevredenheid met het kabinet sinds december geleidelijk af, de enige coalitiepartij voor wie dat geldt.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 12 februari tot maandag 15 februari 2021.Er werkten in totaal 2.521 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan (2.234) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 287 respondenten vulden de vragenlijst via het panel van PanelClix. Niet alle vragen zijn gesteld aan alle deelnemers. Bij vragen waarbij dit het geval is wordt de steekproefbasis ook vermeld.

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. In dit onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=2.521 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 2,0 procent.

Het volledige rapport

Download hier het volledige rapport (pdf).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.