Acht op de tien gevaccineerde Nederlanders zouden ook boosterprik nemen
Uit dit onderzoek dat I&O Research van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 november uitvoerde in opdracht van de NOS blijkt dat in totaal 83 procent van de gevaccineerde Nederlanders zeker of waarschijnlijk een derde vaccinatie of ‘boosterprik’ zal nemen. Een groot deel van de bevolking (31%) denkt dat corona nooit volledig onder controle komt. Bijna de helft denkt dat het nog minimaal enkele jaren gaat duren. Tenslotte blijkt dat Nederlanders zich vaker direct laten testen als zij nu ‘corona-achtige’ klachten zouden krijgen. Inmiddels zegt drie op tien dat zij zich direct zouden laten testen, ook als de klachten licht zijn. In oktober gold dit nog voor 21 procent.
83% gevaccineerde Nederlanders zou ook boosterprik nemen
Het kabinet wil het mogelijk maken om een derde prik te gaan halen (de zogenaamde boosterprik) om de werking van het vaccin te versterken. Twee derde zou zeker een boosterprik nemen en 22 procent zou dit waarschijnlijk doen. In totaal staat 83 procent dus welwillend tegenover het nemen van een boosterprik. In september was dit totaalaandeel iets kleiner (79%). In vergelijking met september is met name het aandeel dat zeker een boosterprik zou nemen groter geworden. De animo voor een dergelijke vaccinatie is vooral onder Nederlanders van 35 jaar en ouder toegenomen. Onder jongere Nederlanders is het aandeel dat dit zeker of waarschijnlijk gaat doen gelijk gebleven ten opzichte van september.
Meerderheid ongevaccineerden: “corona gaat niet voorbij”
Een groot deel van de bevolking (31%) denkt dat corona nooit volledig onder controle komt. Bijna de helft denkt dat het nog minimaal enkele jaren gaat duren. Minder dan een op tien Nederlanders gelooft dat het virus in de lente van 2022 onder controle is. We zien grote verschillen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Gevaccineerde Nederlanders zijn namelijk veel optimistischer: slechts een op vier van deze groep denkt dat het virus nooit meer onder controle komt. Onder mensen die niet van plan zijn zich te laten vaccineren bedraagt dit maar liefst 68 procent.
Nederlanders iets vaker geneigd zich direct te laten testen
Een maand geleden zei een op vijf Nederlanders (21%) zich direct te laten testen als zij ‘corona-achtige’ klachten zouden krijgen’. Inmiddels zeggen drie op tien dat (30%). Veel mensen geven aan zich pas te laten testen als een zelftest positief is, wanneer een klacht aanhoudt of wanneer zij meerdere klachten hebben. Dit verschilt nauwelijks t.o.v. de vorige meting. Nog altijd geeft slechts vijf procent aan zich nooit te laten testen op corona. Dit percentage ligt beduidend hoger onder niet-gevaccineerden (27%, was 24% in oktober) dan onder gevaccineerde Nederlanders (2%, net als in oktober).
Vaccinatiegraad neemt licht toe
Op dit moment (12 – 15 november) geeft 87 procent van de volwassen Nederlanders in dit onderzoek aan volledig te zijn gevaccineerd en nog eens 2 procent is één keer gevaccineerd en heeft een afspraak staan voor een tweede prik. In totaal zou dus 89 procent binnenkort gevaccineerd zijn. Acht procent van de Nederlanders is niet gevaccineerd en is ook (waarschijnlijk of zeker) niet van plan zich te laten vaccineren. Deze groep vroegen we wederom waarom ze dat niet willen. De belangrijkste redenen blijven hetzelfde: langetermijneffecten onbekend, vaccin is er te snel en gebrek aan vertrouwen in farmaceutische bedrijven en de overheid en de angst voor de bijwerkingen.
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 12 november 19.30 uur (direct na de persconferentie) tot maandagochtend 15 november 9.00 uur. Er werkten in totaal 2.298 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan (n=2.088) is afkomstig uit het I&O Research Panel en 210 respondenten vulden de vragenlijst in via het panel van PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond. (In totaal werkten 259 Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond aan het onderzoek, gewogen: 267).
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. In dit onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=2.000 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 2,2 procent.
Volledige rapport
Download hier het volledige rapport in pdf (opent op een nieuw tabblad).
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur