Bergen op Zoom en Roosendaal: Van krimp naar groei

De afgelopen jaren kregen de West-Brabantse gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal zware klappen te verwerken met onder meer de forse inkrimping van Philip Morris in Bergen op Zoom en de definitieve sluiting van Philips in Roosendaal
23 februari 2018 |
Bergen op Zoom en Roosendaal: Van krimp naar groei

Economische barometer toont herstel arbeidsmarkt en economie

De afgelopen jaren kregen de West-Brabantse gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal zware klappen te verwerken met onder meer de forse inkrimping van Philip Morris in Bergen op Zoom en de definitieve sluiting van Philips in Roosendaal. Recente cijfers tonen dat beide gemeenten breken met de zware periode van economische neergang. Meer werk, meer bedrijven en minder werkloosheid. Dat is in een notendop het verhaal van 2017 over de economie van Bergen op Zoom en Roosendaal. Dat staat in de zogeheten economische barometer van de twee gemeenten, samengesteld door I&O Research op gezamenlijk initiatief van beide gemeenten.

Bergen op Zoom en Roosendaal klimmen uit het dal, maar zijn er nog niet

De barometer toont dat zowel Roosendaal als Bergen op Zoom in 2017 uit het dal van de economische crisis klimmen en samen op lopen in het economisch herstel. Hoewel de groeicijfers nog wat bescheiden zijn en het niveau van voor de crisis nog niet in zicht is, staan veel signalen op ‘groen’. Gedeelde topsectoren als logistiek en complementaire sectoren als industrie en zakelijke dienstverlening bieden aanknopingspunten voor versterking van de economische positie en ontwikkeling in lokaal en regionaal perspectief.

LIGA verbindt Bergen op Zoom en Roosendaal: LIGA is van oorsprong een biscuit fabrikant, in 1920 ontstaan in Bergen op Zoom en in de periode 1953-1992 groot geworden in Roosendaal.

Een aantal kernindicatoren:

In Bergen op Zoom groeide het aantal banen in 2017 met 1,5 procent. In Roosendaal kwamen er na een periode van banenkrimp dit jaar voor het eerst ook weer banen bij (+1,1 procent). Toch zijn de twee steden de zware klappen van bijvoorbeeld de sluiting van Philips in Roosendaal en Philip Morris in Bergen op Zoom nog steeds niet helemaal te boven, zegt economie-wethouder Hans Verbraak van Roosendaal. Zijn stad raakte vanaf 2011 zo’n 4.000 banen kwijt door de economische crisis. ,,Langzaam maar zeker kruipen we terug naar dat niveau, maar we zijn er nog steeds niet.”

Inzicht in de ontwikkeling van werkgelegenheid en economische toegevoegde waarde, naar sector:

Nota bene: voor Toegevoegde Waarde geldt dat 2016 het meest recente peiljaar is

De economische en beleidsmatige wind in de rug zal nog aanhouden. Een goed moment om vooruit te blikken op mogelijke effecten – maar ook kansen – van ontwikkelingen zoals doorgroei van metropoolvorming en mainports, inzet op logistieke hubs elders (stevige concurrentie), belang van en behoefte aan scholing, vergrijzing en krimp van de beroepsbevolking en robotisering. Uitdagingen die een plek kunnen hebben in de strategische uitvoeringsagenda Netwerkstad die de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal ontwikkelen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.