Bedrijven betalen vaak te veel auteursrecht

Bedrijven en instellingen ontvangen vaak een te hoge factuur voor het maken van kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
21 september 2018 | Henk Foekema

Bedrijven en instellingen ontvangen vaak een te hoge factuur voor het maken van kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Organisaties kopiëren niet of nauwelijks uit boeken, kranten of tijdschriften op een manier die hen verplicht auteursrechten af te dragen. Uit een meta-analyse van I&O Research blijkt dat alle onderzochte bedrijven een (veel) te hoge factuur kregen. In opdracht van Eerlijk Auteursrecht voerde I&O Research een meta-analyse uit van onderzoeken over kopieergedrag in organisaties. Deze organisaties plaatsten vraagtekens bij de factuur die zij van Stichting Reprorecht kregen voor kopieën die onder het auteursrecht vallen. In totaal zijn 128 onderzoeken bij de meta-analyse betrokken (116 uitgevoerd door Eerlijk Auteursrecht en 12 door I&O Research). Bij al deze onderzoeken werd een ‘dagboekmethode’ gehanteerd, waarbij het personeel van de desbetreffende organisaties gedurende een doorsnee week werd gevraagd om steeds bij te houden hoeveel en wat voor soort kopieën (ook digitaal) men gemaakt had.

Hoewel de werkwijzen van Eerlijk Auteursrecht en I&O Research hier en daar verschilden, was het gemiddeld aandeel reprorechtplichtige kopieën bij beide zeer laag: bij Eerlijk Auteursrecht bleek 0,03% van de kopieën reprorechtplichtig, bij I&O Research 0,50%.

Uitkomsten Eerlijk Auteursrecht en I&O Research vergeleken:

Op basis van 0,03% (Eerlijk Auteursrecht) was de gemiddelde factuur 120 keer te hoog, op basis van 0,50% (I&O Research) acht keer te hoog.Hoewel het niet om een dwarsdoorsnede van het bedrijfsleven gaat (maar om organisaties die een onderzoek naar hun kopieergedrag hebben laten uitvoeren), is de overschrijding van het berekende bedrag door het gefactureerde bedrag zo groot dat er flinke vraagtekens bij de hoogte van de facturen in het algemeen kunnen worden geplaatst.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.