Regeldruk in het mkb: ondernemers pleiten voor vereenvoudiging

04 juni 2025 | Carmen de Krosse & Door van der Vegt
De Tweede Kamer nam in februari 2025 een motie aan om de regeldruk vóór eind 2026 met 20% te verlagen. Een welkome maatregel voor veel mkb ondernemers. Zes op de tien mkb'ers ervaren veel regeldruk, die de afgelopen drie jaar verder is toegenomen. De rapportageverplichtingen zijn tijdrovend, onduidelijk en veel ondernemers missen de middelen om aan alle verplichtingen te voldoen. Dit blijkt uit een flitspeiling van Ipsos I&O in opdracht van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR).
Bekijk het rapport (PDF)

Meerderheid ervaart veel regeldruk

Zes op de tien ondernemers in het mkb ervaren veel regeldruk, waarbij drie op de tien ondernemers aangeven zeer veel regeldruk te ervaren. Eén op de zes ervaart (zeer) weinig regeldruk en twee op de tien ondernemers zitten hier tussenin. De ervaren regeldruk loopt op met grootteklasse – bij organisaties met twee tot vier medewerkers ervaart de helft (zeer) veel regeldruk, bij 50 of meer medewerkers is dit 94 procent.

Figuur 1 – In hoeverre ervaart uw organisatie regeldruk? (n=724)

Verder is volgens driekwart van de ondernemers de regeldruk toegenomen in de afgelopen drie jaar (voor grotere bedrijven is dat vaker het geval dan voor kleinere bedrijven). Voor een kwart is de regeldruk gelijk gebleven. Een enkeling spreekt over een afname van de regeldruk.

Figuur 2 – Is de regeldruk de afgelopen drie jaar toe- of afgenomen voor uw organisatie? (n=724)

Meerderheid rapporteert zelf, kosten uitbesteding hoog

Zes op de tien ondernemers rapporteren de rapportageverplichtingen grotendeels zelf. Drie op de tien besteden dit (deels) uit, waarbij de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Vier op de tien ondernemers die de rapportageverplichtingen (deels) uitbesteden, geven hier jaarlijks 5.000 euro of meer aan uit. Een kwart besteedt tussen de 2.500 en 5.000 euro en een derde besteedt minder dan 2.500 euro.

Figuur 3 – Hoeveel bent u jaarlijks kwijt aan de uitbesteding? (n=216) Doelgroep: ondernemers die de rapportages (deels) uitbesteden

Financiële rapportages meest tijdrovend

Er zijn verschillende thema’s waarover ondernemers moeten rapporteren. Aan financiële en fiscale rapportages besteden ondernemers relatief veel tijd, hier wordt het vaakst meer dan 20 uur per maand aan besteed (15%). Aan deze rapportages wordt door bijna alle ondernemers wel tijd besteed , ze zullen op de meeste organisaties van toepassing zijn. Aan de thema’s gezonde en inclusieve werkomgeving en milieu en duurzaamheid worden door vier op de tien ondernemers geen tijd besteed. Voor de rapportages productkwaliteit en -eigenschappen en AVG en cybersecurity is dit ongeveer een derde.

Figuur 4 – Kunt u per thema aangeven hoeveel tijd uw organisatie per maand besteedt aan rapportages? (n=637)

Rapportageverplichtingen voor veel ondernemers onduidelijk en moeilijk bij te houden

De meningen over de verplichte rapportages zijn verdeeld: terwijl drie tiende het nut ervan inziet, blijft een groot deel sceptisch. Vijftien procent vindt dat de rapportageverplichtingen duidelijk geformuleerd zijn, ruim vier op de tien ondernemers vinden het onduidelijk. Daarnaast vormt het bijhouden van veranderingen in de rapportageverplichtingen voor een meerderheid van de ondernemers (54%) een uitdaging. Ook uit open antwoorden blijkt dat een groot deel van de ondernemers de verplichtingen veel werk en onoverzichtelijk vinden, vereenvoudiging is daarom gewenst.

Het beschikken over voldoende middelen, zoals tijd, personeel en software, speelt ook een rol in het kunnen voldoen aan de rapportageverplichtingen. Een kwart van de ondernemers geeft aan over voldoende middelen te beschikken, terwijl vier op de tien ondernemers middelen tekort komt.

Figuur 5 – In hoeverre bent u het eens met de onderstaande stellingen? (n=724)

Verantwoording

In opdracht van het Adviescollege Toetsing Regeldruk voerde Ipsos I&O een flitspeiling uit. Het veldwerk vond plaats tussen 7 november en 20 december 2024. Voor deze peiling is een online vragenlijst uitgezet onder ondernemers in het I&O Ondernemerspanel. Ook verspreidde MKB-Nederland en enkele brancheverenigingen een open link onder hun leden. In totaal deden 724 ondernemers mee, waarvan 540 via het Ondernemerspanel en 184 via de open link. Op de resultaten is een weging toegepast naar bedrijfsgrootte, de resultaten zijn daarmee representatief voor dit kenmerk.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Carmen de Krosse

Onderzoeker

afbeelding

Door van der Vegt

Dataspecialist

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.