Is stierenvechten nog van deze tijd?

Een meerderheid van de Fransen, Spanjaarden en Portugezen is tegen stierenvechten in hun land. Bijna zes op de tien vinden dat er een verbod zou moeten komen. Daarnaast zegt een ruime meerderheid dat de traditie zorgt voor te veel lijden van de dieren.
21 mei 2024 | Nicole Nibbering & Sjoerd van Heck
Is stierenvechten nog van deze tijd?

Inwoners van Frankrijk, Spanje en Portugal (EU-landen waarin stierenvechten worden gehouden) vinden in meerderheid (77%) dat stierenvechten zorgt voor te veel lijden voor stieren. Dit blijkt uit onderzoek waarvoor Ipsos I&O de dataverzameling heeft uitgevoerd in opdracht van het Comité Anti Stierenvechten.

Verder blijkt dat driekwart (74%) van de inwoners van deelnemende landen vindt dat er een rol voor de Europese Unie ligt om dierenrechten te beschermen binnen bepaalde culturele tradities, waar stierenvechten ook onder valt. Portugezen zijn het hier in grotere mate mee eens (81%) dan Fransen (72%) en Spanjaarden (69%).

Op de vraag of stierenvechten dan verboden moet worden, zegt 58 procent van de respondenten dat er een verbod moet komen, tegenover bijna een vijfde (17%) die het daar (helemaal) mee oneens is. Hier zien we dat de helft van de Spanjaarden (54%) vindt dat stierenvechten verboden moet worden, tegenover 6 op de 10 Portugezen (60%) en Fransen (60%).

Opvallend detail: in alle drie de landen staan vrouwen kritischer tegenover stierenvechten dan mannen. Ook vindt een meerderheid van alle respondenten (65%) dat stierenvechten alleen zou moeten bestaan voor volwassenen van 18+.

Link

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van 20 maart tot en met 3 april 2024. In totaal werkten 7519 respondenten van 18 jaar en ouder mee; Portugal (n=2500), Spanje (n=2518) en Frankrijk (n=2501).
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van CAS International (http://www.cas-international.org/).
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau. Hiermee is de steekproef representatief voor de inwoners van Portugal, Spanje en Frankrijk (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Nicole Nibbering

Onderzoeker

afbeelding

Sjoerd van Heck

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.