De kunst van het Jenga spelen

Het bouwwerk wordt dus steeds hoger, maar ook steeds wankeler. De kunst is zo lang mogelijk hiermee door te gaan zonder dat de toren omvalt.
01 oktober 2012 | Jaap Bouwmeester

Hoewel mijn achternaam mogelijk anders kan doen vermoeden, weet ik weinig van de technische aspecten van de bouw. Wel was ik, toen mijn kinderen nog wat jonger waren, redelijk bedreven in het spelletje Jenga. Misschien kent u dat wel. De bedoeling van het spel is uit een toren van gestapelde houten blokken steeds een blokje weg te halen en die bovenop de toren terug te plaatsen. Het bouwwerk wordt dus steeds hoger, maar ook steeds wankeler. De kunst is zo lang mogelijk hiermee door te gaan zonder dat de toren omvalt.
Gelijkenissen met de huidige staat waarin we verkeren, dringen zich op. De somber ingestelden onder ons kunnen het spel zien als een metafoor voor de wijze waarop (te) snelle groei in het verleden de fundamenten van de welvaart heeft aangetast en deze doet wankelen. Anderen zien wellicht overeenkomsten met de moeilijke beslissingen die op dit moment in de eigen organisatie nodig zijn. Wat kun je weghalen zonder dat de hele zaak omvalt? En is de basis van de onderneming sterk genoeg om nieuwe elementen toe te voegen? Het kiezen van het juiste blokjes is een hele kunst en vereist een scherp inzicht. Inzicht in de ontwikkelingen die op uw bedrijf afkomen. Dat u weet wie uw klanten zijn en wat hen drijft, nu en in de toekomst. Maar ook hoe gemotiveerd uw personeel is en op welke manier u uw organisatie beter kunt laten functioneren.
Goede en betrouwbare informatie over uw markten, klanten en eigen organisatie vormen een onmisbare basis waarop u nu en in de toekomst kunt bouwen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Jaap Bouwmeester

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.