Acht op de tien gerechtsdeurwaarders ervaren agressie, bedreiging of intimidatie

Acht op de tien (81%) gerechtsdeurwaarders hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie, bedreiging of intimidatie bij het uitoefenen van hun beroep. Zeven op de tien kregen zelfs meerdere malen te maken met agressie. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
10 oktober 2024 | Gwendolyn van Straaten & Jente Wolberink

Lees hier het persbericht van KBvG n.a.v. dit rapport.

Gerechtsdeurwaarders en andere medewerkers vaak de dupe van verbale agressie

Ruim driekwart (78%) van de gerechtsdeurwaarders maakte het afgelopen jaar verbale agressie mee. Ongeveer de helft (49%) kreeg te maken met intimidatie of bedreiging. Een kwart werd geconfronteerd met fysieke agressie. Acht op de tien (81%) maakten minimaal één van deze vormen mee.

Figuur 1 – Hoe vaak in de afgelopen 12 maanden heeft u (of uw familie/vrienden) te maken gehad met agressie, bedreiging en intimidatie bij het uitoefenen van uw beroep als gerechtsdeurwaarder?

Basis: alle gerechtsdeurwaarders (n=234)

Andere medewekers van gerechtsdeurwaarderskantoren, zoals incassomedewerkers, kregen ook regelmatig te maken met verschillende vormen van agressie. Twee derde (65%) werd hier afgelopen jaar de dupe van. Bijna de helft (46%) maakte zelfs meerdere incidenten mee. Ook zij kregen het meest te maken met verbale agressie (64%), gevolgd door dreigingen met zelfdoding (34%).

Ondanks nadelige gevolgen denkt groot deel niet aan stoppen met werk

Ruim de helft (55%) van de gerechtsdeurwaarders ervaart na het incident negatieve effecten, met name op hun werkplezier. Ondanks deze nadelige effecten denkt een klein deel regelmatig of vaak aan stoppen met hun werk (3%). Wel is ruim de helft (53%) na het meemaken van een incident, zijn werk anders gaan uitvoeren. Deze gerechtsdeurwaarders zijn onder andere alerter op signalen van agressie en voorzichtiger in hun benadering van mensen met schulden.

“Ik ben veel voorzichtiger. En aanbellen doe ik niet meer met vertrouwen bij autonome uitingen. Ik scan de omgeving naar bordjes vlaggen of stickers die aanleiding geven.”

Een kwart van de medewerkers die een incident meemaakte ervaart negatieve effecten, eveneens vooral op het werkplezier. Ook onder deze medewerkers leidt het meemaken van een incident nauwelijks tot gedachten aan stoppen met werk. Eén op de vijf voert, door ervaringen met agressie z’n werk anders uit. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van hun communicatie naar mensen met schulden.

Ruime meerderheid bespreekt het incident, twee op de tien doen aangifte

Ruim negen op de tien (92%) gerechtsdeurwaarders hebben het incident met iemand anders besproken. Twee op de tien gerechtsdeurwaarders hebben aangifte gedaan.

Ook een ruime meerderheid van de medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren bespreekt het incident (78%). Een kleine groep doet aangifte (4%).Gerechtsdeurwaarders en medewerkers noemen als belangrijkste reden om geen aangifte te doen dat het incident niet zo ernstig is.

Gerechtsdeurwaarders positief over reactie kantoor op agressie en intimidatie

Ruim acht op de tien gerechtsdeurwaarders (83%) vinden dat hun kantoor adequaat reageert op bedreiging, intimidatie en agressie. Bijna driekwart (73%) vindt de nazorg goed geregeld. De meerderheid van de gerechtsdeurwaarders die een incident hebben meegemaakt (62%) zegt echter dat begeleiding en nazorg voor hen niet nodig was.

Onderzoeksverantwoording

Ipsos I&O voerde in 2024 voor het eerst voor de KBvG dit onderzoek uit. De doelgroep van dit onderzoek bestaat uit gerechtsdeurwaarders en overige medewerkers van  gerechtsdeurwaarderskantoren, werkzaam in Nederland. Het onderzoek is in de periode van maart tot en met april 2024 uitgevoerd. Alle circa 599 gerechtsdeurwaarders zijn door de KBvG uitgenodigd om deel te nemen aan een enquête. In deze uitnodiging was ook een link naar de vragenlijst voor de overige medewerkers opgenomen, met het verzoek om deze link te delen met de overige medewerkers van hun kantoor. Er hebben 234 gerechtsdeurwaarders en 437 medewerkers aan de enquête meegedaan. Op de respons onder gerechtsdeurwaarders is een weging toegepast op geslacht, leeftijd en ressort. De groep gerechtsdeurwaarders die heeft meegedaan aan het onderzoek, is op die kenmerken representatief voor alle gerechtsdeurwaarders in Nederland. De data van overige medewerkers zijn niet gewogen, omdat daar geen populatiegegevens van bekend zijn.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gwendolyn van Straaten

Onderzoeker

afbeelding

Jente Wolberink

Junior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.