Reptielen geen geschikte huisdieren volgens meerderheid Nederlanders
Reptielen worden door de meeste Nederlanders niet gezien als een geschikt huisdier. Een meerderheid van de Nederlanders (55%) vindt het onacceptabel dat reptielen als huisdieren worden gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van World Animal Protection.
Een klein deel (1%) van de Nederlanders heeft een reptiel als huisdier. Dat gaat om dieren als een slang, hagedis of schildpad. Er is niet één reptiel dat het vaakst wordt gehouden, het gaat om een verscheidenheid aan reptielensoorten. Honden (96%), katten (94%) en cavia’s (83%) worden het vaakst geschikt gevonden om als huisdier te houden. Voor reptielen als de slang (16%) en kaaiman (1%) is veel minder draagvlak. Een meerderheid van de Nederlanders (55%) vindt het dan ook onacceptabel dat reptielen als huisdieren worden gehouden.
We hebben Nederlanders gevraagd wat ze vinden van het idee van een huis- en hobbydierenlijst (zogeheten positieflijst) voor reptielen. Dit is een lijst waarop de dieren staan die als huisdier gehouden mogen worden. Deze lijst bestaat al voor zoogdieren. Eigenaren van dieren die niet op een positieflijst staan, mogen het dier behouden tot het overlijdt. Ruim zes op de tien Nederlanders (65%) zouden het goed vinden als er een positieflijst voor reptielen zou komen.
Figuur 1 – In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende stellingen? (n=1.267)

Dierenwelzijn en veiligheid van mens of dier zijn de belangrijkste redenen waarom Nederlanders voorstander zijn van een positieflijst voor reptielen. Tegenstanders van de positieflijst zeggen vaker dat het geen zin heeft of dat er een algemeen verbod moet komen op het houden van reptielen als huisdier. Het hele onderzoeksrapport leest u hier.
Onderzoekersverantwoording
In opdracht van World Animal Protection voerde Ipsos I&O een opinieonderzoek uit. Het veldwerk vond plaats van woensdag 19 februari 2025 tot en met dinsdag 25 februari 2025. Voor dit onderzoek is een online vragenlijst uitgezet in het I&O Research Panel. In totaal deden 1.267 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan het onderzoek. De steekproef vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau. Representativiteit is geborgd door het trekken van een gestratificeerde steekproef, stellen van quota tijdens het veldwerk en toepassen van weegcorrecties op de data.

Nicole Nibbering
Onderzoeker

Jord van Beek
Onderzoeker