Ruimte en omgeving

Er staan Nederland grote opgaven te wachten op het gebied van ruimte en omgeving. Wat betekent dit voor de fysieke leefomgeving?

Naar verwachting treedt de Omgevingswet in werking op 1 januari 2024. De Omgevingswet vervangt alle wet- en regelgeving over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water, die relevant is voor de leefomgeving. De bedoeling van de wet is dat de regelgeving eenvoudiger, efficiënter en samenhangender is, met meer bestuurlijke afwegingsruimte, meer maatwerk en meer ruimte voor initiatief van inwoners en ondernemers. In de Omgevingsvisie leggen gemeenten en provincies vast welke hoofddoelen van kwaliteit, beleid en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving zij willen bereiken.

Projecten

De afgelopen jaren heeft I&O Research meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de  voorbereidingen op de invoering van de Omgevingswet. Daarnaast hebben wij onderzocht wat de Omgevingswet betekent voor de bescherming van monumenten en wat het draagvlak is onder jongeren voor de Regionale Energie Strategie.

We meten wat inwoners belangrijk vinden bij het inrichten van hun leefomgeving en op welke manier zij hierbij betrokken willen zijn, bijvoorbeeld in de provincies Overijssel en Zeeland.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ester Hilhorst

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.