Mobiliteit

Het reisgedrag en de mening van Nederland in beeld, zodat u uw beleid hierop kunt baseren.

Mobiliteit ontstaat overal waar mensen in beweging zijn. Maar hoe gedragen fietsers of automobilisten zich eigenlijk? In hoeverre zijn reizigers tevreden over de verschillende vervoersvormen? Hoe ervaren weggebruikers de doorstroming en de verkeersveiligheid op de wegen? Hoe zit het met de parkeerdruk in uw gemeente? Welke maatregelen kunt u treffen om inwoners te stimuleren tot het gebruik van duurzame mobiliteit?

Wij vinden en bevragen uiteenlopende gebruikers van het (vaar)wegen- en ov-net: van automobilisten en verladers op specifieke trajecten tot en met bus- en treinreizigers. Van fietsers en vrachtwagenchauffeurs tot en met de recreatievaart en loodsen. Wij brengen het reisgedrag en de beleving van de reiziger in beeld en geven advies waar u uw beleid op kunt sturen. 

Uiteenlopend mobiliteitsonderzoek

Onderzoek op het gebied van mobiliteit kan bijvoorbeeld helpen bij het prioriteren van investeringen en richting geven aan de toon en boodschap van communicatie. Thema’s als verkeersveiligheid, reizigersgedrag- en tevredenheid en duurzame mobiliteit zijn onderwerpen waar wij reeds jarenlange onderzoekservaring in hebben. De methode varieert van grootschalige face-to-face veldwerkonderzoeken en kwantitatieve online (panel)onderzoeken tot kwalitatieve onderzoeken als interviews, expertsessies of focusgroepen.

De mobiliteitsonderzoeken die wij uitvoeren zijn zeer uiteenlopend waarbij we alle (vaar)weggebruikers bevragen.  Variërend van het aansluiten bij alcoholcontroles door het gehele land, het beheren van diverse online reizigerspanels, het uitvoeren van parkeeronderzoeken en het meten van de klanttevredenheid en mystery-guest-metingen in diverse modaliteiten  en OV-knooppunten tot het meten van de tevredenheid van reizigers op bijna alle stations in Nederland. Dit is slechts een greep uit de verscheidenheid van de onderzoekservaring die wij op het gebied van mobiliteit hebben.

Projecten

Smart mobility en duurzame mobiliteit zijn belangrijke ontwikkelingen binnen het domein van mobiliteit. I&O Research voert binnen het domein van mobiliteit verschillende onderzoeken uit naar deze ontwikkelingen. De ervaring van reizigers en weggebruikers staat centraal in onze onderzoeken, bijvoorbeeld in een fietsmonitor, in wegbelevingsmonitoren en in de belevingsmonitor binnenvaart. Ook voeren we regelmatig reizigerstevredenheidsonderzoeken uit in het openbaar vervoer op stations en OV-knooppunten. Daarnaast voeren we onderzoek uit naar actuele onderwerpen door middel van peilingen over bijvoorbeeld de helmplicht of het uitvoeren van kwalitatief onderzoek met het gebruik van Virtual Reality.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.