Zoeken naar de juiste mix

De recente leegstandscijfers van Locatus laten zien dat de winkelsector nog niet uit de crisis is. De leegstand is namelijk weer verder opgelopen.
31 januari 2014 |

De recente leegstandscijfers van Locatus laten zien dat de winkelsector nog niet uit de crisis is. De leegstand is namelijk weer verder opgelopen. Dit ondanks het gegeven dat in veel gemeenten leegstandsbestrijding en -beperking bovenaan de opgavelijst staat.

Functieverandering en het uit de markt nemen van incourante leegstaande winkelpanden (in met name aanloopstraten) kan vanuit leefbaarheidsperspectief bijdragen aan een verbetering van het centrum/de binnenstad. Bijkomend ‘scorebord-effect’ is een lager leegstandspercentage. Vanuit het perspectief van het functioneren van het winkelcentrum is het echter ook een vorm van afboeken, verlies pakken. Het (resterende) winkelaanbod gaat er niet direct beter van functioneren, al zullen indirect natuurlijk wel gunstige effecten merkbaar zijn. Zo maakt een compacter winkelgebied zonder al te veel leegstand het voor de consument prettiger winkelen wat betreft sfeer en beleving.

Het is vanuit onderzoeksperspectief een interessante, dynamische periode. Er wordt altijd gezegd dat de detailhandel aan veel dynamiek onderhevig is. Maar de huidige periode bevat veel uitdagingen voor de detailhandel. Zo is er de strijd tussen concurrerende winkelcentra en verschillende aankoopkanalen, zal de demografie ook zorgen voor ‘andere tijden in de detailhandel’. Meer recent geeft de nieuwe winkeltijdenwet gemeenten en winkeliers veel keuzemogelijkheden. Maar wat is nu en in de toekomst de beste en de best passende keuze? Wanneer mogen winkels open, wanneer willen en kunnen winkels open? Koopavond of koopzondag? Maandag dicht en zondag open? Winkel en webwinkel? Kortom, het is zoeken naar de juiste mix. Eén zekerheid (en open deur): het ‘winkellandschap’ zal de komende jaren weer sterk veranderen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.