Ziekenhuisverpleegkundigen zijn volgens Nederlanders te veel tijd kwijt aan administratie

Volgens Nederlanders zijn verpleegkundigen in ziekenhuizen te veel tijd kwijt aan administratie en zouden ze meer tijd moeten kunnen besteden aan daadwerkelijke zorg.
06 september 2018 | Peter Kanne

Volgens Nederlanders zijn verpleegkundigen in ziekenhuizen te veel tijd kwijt aan administratie en zouden ze meer tijd moeten kunnen besteden aan daadwerkelijke zorg. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van GroenLinks.

In dit onderzoek is aan Nederlanders gevraagd hoe volgens hen de ideale verdeling zorg versus administratieve taken is voor een ziekenhuisverpleegkundige. Gemiddeld wil de Nederlander dat een ziekenhuisverpleegkundige 81 procent van een werkweek kan besteden aan zorg, en dat er 19 procent overblijft voor de administratie. In werkelijkheid hebben ziekenhuisverpleegkundigen 60 procent voor daadwerkelijke zorg en besteden ze 40 procent van hun tijd aan administratie.

Figuur 1

Verdeling van zorg en administratie in het werk van een ziekenhuisverpleegkundige

Unanimiteit: minstens 80 procent besteden aan zorg

Er is volledige unanimiteit op dit onderwerp: zowel mannen als vrouwen, jongeren en ouderen, laag en hoogopgeleiden en kiezers van alle politieke partijen lijkt het ideaal als ziekenhuisverpleegkundigen minstens 80 procent van hun tijd kunnen besteden aan de zorg voor patiënten. Zowel GroenLinks-, D66-, SP-, PvdA-, VVD-, PVV-, FvD-, ChristenUnie als CDA-stemmers vinden dat de ziekenhuisverpleegkundige 81 tot 83 procent van haar of zijn tijd moet kunnen besteden aan de zorg voor patiënten.

Verantwoording

Het onderzoek liep van 14 tot en met 29 juni 2018 en is grotendeels online uitgevoerd in het I&O Research Panel. Een klein deel van de steekproef is betrokken via PanelClix. 3.035 personen (inclusief 145 respondenten via PanelClix) werkten aan het onderzoek mee. De onderzoeksresultaten zijn na herweging op sekse, leeftijd, opleidingsniveau, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op deze achtergrondkenmerken.

Doel van het onderzoek was om te achterhalen hoe Nederlanders aankijken tegen sociaaleconomische verschillen aan de hand van drie thema’s:

• De tijd die ziekenhuisverpleegkundigen kwijt zijn aan zorg versus administratief werk
• Verdeling van vermogen in Nederland
• Inkomensverhouding tussen directeuren en werknemers van de 25 grootste bedrijven in Nederland.

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van GroenLinks. In de uitnodiging noch in de vraagstelling is respondenten verteld dat GroenLinks de opdrachtgever was. De titel van het onderzoek was ‘actuele onderwerpen’. De uitnodigingstekst: We willen u uitnodigen voor een onderzoek over een mix van actuele onderwerpen. Het gaat onder andere over het werk van verpleegkundigen, de verdeling van welvaart en we stellen enkele politieke vragen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.