Zetelpeiling Tweede Kamer: PVV verliest zetels tijdens langdurige formatieperiode

In de meest recente zetelpeiling van Ipsos I&O voor EenVandaag verliest de PVV vier zetels en komt op 45 virtuele zetels. Het vertrouwen in een goede afloop van de formatie neemt af, ook onder PVV-stemmers.
01 mei 2024 | Sander Nieuwkerk & Maren Hekkema | #politiek #zetelpeiling
Zetelpeiling Tweede Kamer: PVV verliest zetels tijdens langdurige formatieperiode

In de laatste zetelpeiling die Ipsos I&O uitvoert voor EenVandaag voor het meireces (uitgevoerd tussen 26 en 29 april in het Ipsos-panel) zien we twee zetelverschuivingen, waarvan de grootste bij de PVV. De partij van Geert Wilders, die we in de voorgaande twee maanden op een recordaantal van 49 zetels peilden, verliest er deze maand 4 en komt daarmee uit op 45 virtuele zetels. Ondanks dit verlies, blijft de PVV met deze 45 zetels nog steeds ver boven de 37 zetels uitkomen die bij de Tweede Kamerverkiezingen werden behaald.

De BBB stijgt deze maand 2 zetels, waardoor de partij van Caroline van der Plas uitkomt op 8 zetels. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november schommelt de partij tussen de 6 en 8 zetels.

Het zeteloverzicht: PVV blijft de grootste partij met 45 zetels, gevolgd door GroenLinks-PvdA (23) en de VVD (20). D66 en NSC komen allebei op 11 zetels, de BBB – zoals gezegd – op 8 zetels. CDA en Partij voor de Dieren komen beide uit op 5 zetels; SP, DENK, FvD en SGP op 4 zetels. ChristenUnie behaalt er 3, Volt 2 en JA21 1.

Zetelverdeling – Laatste twee peilingen

Vertrouwen in goede afloop formatie neemt af, ook onder PVV-stemmers

De langdurige formatie lijkt de PVV parten te spelen. Op dit moment hebben nog drie op de tien Nederlanders (30%) vertrouwen dat PVV, VVD, NSC en BBB erin zullen slagen samen een regering te vormen, waar dat in januari nog voor bijna de helft van de Nederlanders (46%) gold. Ook onder Nederlanders die op de PVV hebben gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen daalt het vertrouwen in een goede afloop. In januari hadden nog zeven op de tien PVV-stemmers (73%) (zeer) veel vertrouwen in het ontstaan van een kabinet tussen deze vier partijen. Drie maanden later is dat gedaald tot 44 procent. Ongeveer hetzelfde zien we voor Nederlanders die de PVV als huidige voorkeurspartij hebben (januari: 71%; april 44%).

Inmiddels voeren PVV, VVD, NSC en BBB al vijf maanden gesprekken over een mogelijke coalitievorming. Naast het lage vertrouwen in het welslagen van dit kabinet, denken zes op de tien Nederlanders (59%) dat dit potentiële kabinet niet de volledige regeerperiode van vier jaar zal voltooien. Ook van de kiezers van VVD en NSC verwacht een meerderheid (respectievelijk 65% en 60%) dat dit mogelijke kabinet niet de vier jaar zal volmaken.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling.
Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen.

Verantwoording en disclaimers

De Ipsos I&O-zetelpeiling is uitgevoerd voor EenVandaag in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.

Tot aan de Europese Parlementsverkiezingen zal EenVandaag de peilingen van Ipsos I&O, uitgevoerd in het Ipsos-panel, blijven publiceren. Ipsos I&O zal door blijven gaan met zetelpeilingen.

Steekproef en nauwkeurigheid
Deze Ipsos I&O Zetelpeiling is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1.011 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van vrijdag 26 april t/m maandag 29 april 2024. Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven, moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt, zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2,5%.We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Sander Nieuwkerk

Onderzoeksmanager

afbeelding

Maren Hekkema

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.