Woningeigenaren tonen beperkt draagvlak voor aardgasvrij wonen

Het draagvlak voor aardgasvrij wonen lijkt beperkt te zijn; men legt zich neer bij het kabinetsbesluit, maar vanwege verwachtingen over voortschrijdende techniek, zorgen over betaalbaarheid en effectiviteit van de maatregelen, en onzekerheid over het beleid zeggen slechts enkelen daar zelf iets voor te willen doen.
05 september 2019 | Mireille Koomen | #duurzaamheid
Woningeigenaren tonen beperkt draagvlak voor aardgasvrij wonen

Het draagvlak voor aardgasvrij wonen lijkt beperkt te zijn; men legt zich neer bij het kabinetsbesluit, maar vanwege verwachtingen over voortschrijdende techniek, zorgen over betaalbaarheid en effectiviteit van de maatregelen, en onzekerheid over het beleid zeggen slechts enkelen daar zelf iets voor te willen doen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Onder de pannen zonder gas?

Een combinatie van onduidelijkheden, onzekerheden en zorgen maakt dat woningeigenaren niet direct bereid zijn zelf met de verduurzaming van hun woning aan de slag te gaan. Zij hebben behoefte aan meer informatie en aan ondersteuning.

Verantwoording


I&O Research heeft eind 2018 het veldwerk voor dit onderzoek onder woningeigenaren verricht. Samen met het SCP zijn focusgroepen opgezet met woningeigenaren in verschillende groepssamenstellingen, in diverse wijken en delen van het land. I&O Research heeft de werving van de deelnemers en het organiseren en modereren van de bijeenkomsten voor haar rekening genomen.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek

Bekijk hier ook ons gerelateerde onderzoek dat we begin dit jaar uitvoerden: Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.