Wetenschappelijke publicatie over onderzoek grensoverschrijdend gedrag in de sport

Eind 2020 publiceerde NOC*NSF over een representatief onderzoek naar de prevalentie van grensoverschrijdend gedrag in de sport in Nederland. I&O Research voerde dit onderzoek samen met Centerdata uit. Bij dit onderzoek is teruggekeken naar jeugdervaringen uit het verleden. Onlangs verscheen over dit onderzoek een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.
31 augustus 2022 | Robbert Zandvliet & Kimberly Farzan | #agressie #seksueel geweld
Wetenschappelijke publicatie over onderzoek grensoverschrijdend gedrag in de sport

Het onderzoek uit 2020 wees uit dat 22 procent van de 18- tot en met 50-jarigen in hun jeugd een ernstige vorm van emotioneel grensoverschrijdend gedrag bij het sporten heeft meegemaakt. Respectievelijk 13 en 7 procent onderging ernstig lichamelijk dan wel seksueel grensoverschrijdend gedrag. Breder bekeken heeft bijna de helft van de mensen tijdens het sporten als kind een grensoverschrijdende gebeurtenis meegemaakt die indruk heeft gemaakt.

Onlangs verscheen over dit onderzoek een publicatie in Social Sciences, een internationaal, openbaar toegankelijk tijdschrift dat publiceert over sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Voor het verzamelen van de gegevens voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van het I&O Research Panel van I&O Research en het LISS panel van Centerdata. Vanuit deze combinatie is een omvangrijke steekproef gerealiseerd die een representatief beeld geeft van de doelgroep. Voor verschillende sportbonden zijn daarna vervolgonderzoeken opgezet.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Kimberly Farzan

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.