Werving scholen voor internationaal onderzoek gestart

I&O Research verzorgt de dataverzameling voor het Nederlandse deel van TALIS, een groot internationaal vragenlijstonderzoek naar de werk- en leeromgeving van leraren en schoolleiders. Begin november is de dataverzameling van start gegaan.
09 november 2022 | Anne Groot & Kimberly Farzan | #onderwijs
Werving scholen voor internationaal onderzoek gestart

De werving van scholen voor TALIS (Teaching and Learning International Survey) is van start gegaan! TALIS is een groot internationaal onderzoek naar de werk- en leeromgeving van leraren en schoolleiders in opdracht van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het onderzoek vindt plaats in vijftig landen. In Nederland zijn 350 scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs willekeurig geselecteerd om hieraan deel te nemen. I&O Research is onderdeel van het Nederlandse TALIS-team en verzorgt de dataverzameling voor het Nederlandse deel van dit onderzoek. Een deel van de steekproef heeft begin november een brief ontvangen met een uitnodiging tot deelname.

Het internationale vragenlijstonderzoek TALIS

TALIS is een vragenlijstonderzoek naar de werk- en leeromgeving van leraren en schoolleiders in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. In dit onderzoek staan onderwerpen centraal die bovenaan de agenda staan van veel scholen, zoals werkdruk, werktevredenheid, professionalisering en begeleiding van startende leraren. Het onderzoek geeft leraren en schoolleiders de kans zich hierover uit te spreken. De resultaten van het onderzoek worden onder andere gebruikt voor nationaal en internationaal onderwijsbeleid en voor het verbeteren van lerarenopleidingen.

Vergelijkingen over tijd en tussen landen

TALIS wordt elke vijf jaar uitgevoerd en vindt dit jaar voor de vierde keer plaats in Nederland. In totaal wordt het onderzoek deze ronde uitgevoerd in vijftig landen over de hele wereld. Hierdoor zijn langjarige trends in kaart te brengen én vergelijkingen tussen landen te maken. De resultaten van deze ronde worden in 2025 verwacht.

Het Nederlandse TALIS-team

Het onderzoek is een initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze ronde bestaat het Nederlandse TALIS-team uit het Kohnstamm Instituut, het Research Institute Child Development and Education (UvA), het lectoraat Goed leraarschap, Goed leiderschap (Fontys Hogeschool), IVA Onderwijs en I&O Research. I&O Research is verantwoordelijk voor de dataverzameling.

Het onderzoek wordt door het brede onderwijsveld in Nederland ondersteund. Zo staan partijen als de PO-raad, de VO-raad, het Lerarencollectief en de AOb achter het onderzoek.

Werving

Begin november 2022 heeft een deel van de scholen die in aanmerking komen voor deelname een brief ontvangen met informatie over het onderzoek en wat deelname aan TALIS voor hen betekent. Ook zijn de schoolbesturen van de desbetreffende scholen op de hoogte gebracht. Deze scholen kunnen een telefoontje verwachten van I&O Research, namens het TALIS-team. Hierin is ruimte voor het beantwoorden van alle vragen vanuit de school. Daarnaast bespreekt de medewerker van het TALIS-team met de school wat deelname inhoudt.

Meer informatie

Meer informatie over TALIS is te vinden op www.talis2024.nl, waar ook een informatieve flyer te vinden is. Ook is informatie over TALIS te vinden op de website van NRO en de OESO.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kimberly Farzan

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.