Werkgelegenheid bij fietsenwinkels stijgt fors

Het aantal banen bij fietsenwinkels in Nederland groeide de afgelopen jaren. Die groei was niet gelijkmatig verdeeld over het land. De Veluwe kent de meeste banen in de fietsenwinkelbranche per tienduizend inwoners. Dit blijkt uit een analyse van LISA-data uitgevoerd door I&O Research, waarin een vergelijking tussen 2014 en 2019 wordt gemaakt.
06 augustus 2020 | Hendrik Nijenhuis | #fiets #LISA #vestigingen #werkgelegenheid
Werkgelegenheid bij fietsenwinkels stijgt fors

Forse banengroei in fietsenwinkels ten opzichte van 2014

Sinds 2014 groeide het aantal banen in Nederland in fietsenwinkels met 14 procent tot 9.520. De populariteit en de verkoop van e‑bikes speelt hierbij een belangrijke rol. Inmiddels richt de verkoop van e-bikes zich steeds meer op jongere leeftijdsgroepen en jongeren schamen zich niet meer om ermee rond te rijden. De hoge tevredenheid over fietsen in Nederland zou ook de groei van de fietsenwinkelbranche kunnen verklaren.

In de provincies Noord-Holland en Gelderland zijn absoluut gezien de meeste mensen werkzaam in de fietsenwinkelbranche (zie figuur 1). Ten opzichte van 2014 groeide het aantal banen in fietsenwinkels het sterkst in Zeeland (+39%), Noord-Holland (+27%) en Noord-Brabant (+25%). In Drenthe kromp het aantal banen bij fietsenwinkels het sterkst (‑13%).

Aantal arbeidsplaatsen bij fietsenwinkels per tienduizend inwoners het hoogst op de Veluwe

In Nederland werken er 5,5 personen per tienduizend inwoners in fietsenwinkels. De Veluwe, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek tellen de meeste arbeidsplaatsen per tienduizend inwoners (zie figuur 2). Ook de regio’s Zuidoost-Noord-Brabant, Noord-Overijssel, Twente en Kop van Noord-Holland (o.a. Texel) hebben relatief veel banen in de fietsenwinkelbranche vergeleken met de bevolkingsomvang. Een belangrijke factor voor de relatief sterke vertegenwoordiging van banen in fietsenwinkels op de Veluwe is waarschijnlijk onder andere het gevolg van het feit dat in deze regio veel fietsverhuur aan toeristen plaatsvindt in verhouding tot het aantal inwoners.

Nog grotere banengroei bij groothandels in fietsen

In relatieve zin nam het aantal banen de afgelopen jaren bij fietsengroothandels nog sterker toe dan bij fietsenwinkels. Hier groeide tussen 2014 en 2019 het aantal banen met maar liefst 31 procent. Momenteel zijn er landelijk in de fietsengroothandels 2.790 arbeidsplaatsen, verdeeld over 440 groothandels in fietsen.

Verantwoording van het onderzoek

De vestigingsregisters van het Landelijke Informatie Systeem Arbeidsplaatsen (LISA) vormen de bron van deze analyse. Binnen deze analyse staan vestigingen binnen de SBI-categorieën ‘47641: Winkels in fietsen en bromfietsen’ en ‘46491: Groothandel in fietsen en bromfietsen’ centraal.

I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij de Stichting LISA bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast maakt I&O Research gebruik van LISA-data voor analyses naar arbeidsmarkt, bedrijvendynamiek en omzetcijfers. Hiermee helpen wij gemeenten en provincies met het opstellen van gedegen economisch beleid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.