Werken (meer) gemeenten aan een rookvrije omgeving? Locatiemonitor 2023 van start!

Binnenkort start de nieuwe meting van de Locatiemonitor: een onderzoek naar het rookvrij beleid onder alle Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek voert I&O Research sinds 2020 uit in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en GGD GHOR Nederland.
11 januari 2023 | Naïma van Huizen & Roy van der Hoeve
Werken (meer) gemeenten aan een rookvrije omgeving? Locatiemonitor 2023 van start!

Bij de realisatie van een Rookvrije Generatie spelen gemeenten een belangrijke rol. En dat al heel wat gemeenten actief zijn op het gebied van de Rookvrije Generatie bleek uit de tweede meting van de Locatiemonitor. In 2021 waren acht op de tien gemeenten actief op het gebied van de Rookvrije Generatie en de helft van de gemeenten had dit beleidsmatig vastgelegd. We zijn benieuwd hoe het er in 2023 voor staat. Gaan we opnieuw een toename zien in het aandeel rookvrije gemeenten?

Wij nodigen gemeenten uit om (weer) deel te nemen aan de Locatiemonitor!

Om te inventariseren of en welke gemeenten een bijdrage leveren aan de Rookvrij Generatie en wat de status is van bestaande initiatieven, sturen we alle gemeenten een online vragenlijst. Hiermee blijven we de ontwikkelingen volgen. We vragen onder andere naar de activiteiten op het gebied van rookvrij-beleid, mogelijke plannen hiervoor en welke rol gemeenten vervullen bij het rookvrij maken van locaties. Ook vragen we naar mogelijke drempels die er zijn voor gemeenten die (nog) geen activiteiten ondernemen. Met de inzichten uit het onderzoek kan de ondersteuning in iedere gemeente verder worden geoptimaliseerd.

In 2021 deden maar liefst 256 gemeenten mee aan het onderzoek, een respons van 73 procent, wat een mooi resultaat was. Dit jaar hopen we op een nog hogere respons en het liefst hebben we natuurlijk dat alle gemeenten meedoen. Ook als een gemeente (nog) geen acties heeft genomen op rookvrij-beleid, of als de gemeente vorig jaar al participeerde, vragen we om mee te doen! Dit geeft een zo actueel en volledig mogelijk beeld van heel Nederland.

Meedoen aan het onderzoek kan door het invullen van een link naar een online vragenlijst die iedere gemeente onlangs (10 januari 2023) heeft ontvangen. Het kost u niets –  slechts enkele minuten – maar levert u straks wel mooie inzichten op om het rookvrij-beleid (verder) te ontwikkelen. Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij Naïma van Huizen of Roy van der Hoeve. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij via: monitoring@gvrv.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Naïma van Huizen

Onderzoeker

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.