Warmtepomp? Ruime meerderheid bezitters is tevreden

Ongeveer 3 procent van alle huishoudens in Nederland heeft er een: een warmtepomp die het huis elektrisch en energiezuinig verwarmt. De afgelopen jaren klonken er nog wel eens negatieve geluiden over de warmtepomp. Zo zou het niet voldoende warmtecomfort bieden en voor geluidsoverlast zorgen. Reden voor voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal om in kaart brengen hoe het nu écht zit met de tevredenheid en ontevredenheid over de warmtepomp.
30 november 2021 | & Melle Conradie | #duurzaamheid #energie #wonen

Meerderheid tevreden over warmtepomp

Onderzoek onder bijna 1.000 mensen met een hybride of volledige warmtepomp laat zien dat de ervaringen positiever zijn dan verwacht. Veruit de meeste mensen met een warmtepomp zijn er tevreden over, maar een klein deel niet. Zeven op de tien gebruikers geven het apparaat op z’n minst een 8. Slechts 5 procent geeft de warmtepomp een onvoldoende. Ook zeggen ongeveer zeven op de tien mensen die een warmtepomp hebben dat zij in een volgend huis weer een warmtepomp zouden nemen.

Temperatuur en geluid

Kritische geluiden over de warmtepomp gaan vaak over temperatuur en geluidsoverlast. Maar hoe zit het echt?
Hoe ervaren mensen bijvoorbeeld de temperatuur in de woonkamer als zij stilzitten op de bank? Een ‘activiteit’ waarbij je het best gauw koud hebt? Voor 70 procent is de temperatuur op zo’n moment prima, 13 procent vindt het te koud, 9 procent voelt tocht en 8 procent heeft dan wel koude voeten. We weten niet hoe de reacties zouden zijn als we de vraag zouden stellen aan mensen met een HR-ketel.
Wat betreft geluidsoverlast: er is een betrekkelijk kleine groep die er last van heeft, maar de meerderheid ervaart geen geluidsoverlast van de warmtepomp. Voor 16 procent maakt de warmtepomp ‘s nachts teveel geluid en 12 procent vindt ‘m overdag te luidruchtig.

Warm water

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor een warm huis, maar ook voor warm water. Over de hoeveelheid warm water is driekwart erg tevreden, 18 procent vindt het voldoende en 5 procent is ontevreden over de hoeveelheid warm water.

Factoren die van invloed zijn op tevredenheid

Het onderzoek laat zien dat tevredenheid over de warmtepomp verschilt tussen groepen consumenten. Zo zijn consumenten met een volledig elektrische warmtepomp (nog) vaker tevreden, dan consumenten met een hybride waterpomp. Ook zijn mensen die hun warmtepomp zelf hebben gekocht in het algemeen positiever dan mensen die de warmtepomp niet zelf hebben gekocht (bijvoorbeeld doordat ze in een huis zijn gaan wonen waar al een waterpomp geïnstalleerd was). Het verschil in tevredenheid heeft meerdere oorzaken. Uit het onderzoek komt in ieder geval naar voren dat respondenten die de warmtepomp zelf hebben aangeschaft gemiddeld genomen een jongere warmtepomp hebben en minder vaak storingen meemaken dan respondenten die de warmtepomp niet zelf hebben gekocht.

Verantwoording

Het veldwerk voor dit onderzoek liep van 29 september tot en met 10 oktober 2021 en vond online plaats in het I&O Research Panel en in het panel van PanelClix.
In totaal werkten 995 mensen mee aan dit onderzoek. Er werden 857 panelleden uitgenodigd uit het I&O Research Panel die een waterpomp hebben of hadden, waarvan 599 mensen (70%) de vragenlijst volledig invulden. Er deden ook 396 respondenten mee via PanelClix. Van dit totaal hebben 972 mensen op het moment dat ze de vragenlijst invullen een warmtepomp in huis en 23 hebben er een gehad in het verleden. De verdeling gebruikers van hybride en volledig elektrische waterpompen is 30/65. De overige 5 procent weet het niet.

Het rapport

Klik hier om het volledige rapport in te zien.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.