Warmtepomp niet half zo duur als men denkt

Nederlanders zien kosten als de grootste belemmering om over te stappen op een hybride warmtepomp, maar velen schatten deze kosten te hoog in. Een gebrek aan kennis en informatie speelt hierbij een belangrijke rol, zo blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde voor Natuur & Milieu.
21 december 2022 | Melle Conradie & Jord van Beek | #duurzaamheid

Geldbesparing en klimaat belangrijkste motivaties voor aanschaf warmtepomp

Een op de drie Nederlanders zonder warmtepomp heeft ooit overwogen om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Het besparen van geld is hierbij de belangrijkste overweging. Zeven op de tien noemen vermindering van het gasverbruik, zes op de tien een lagere energierekening en de helft noemt geldbesparing op de lange termijn als reden voor de overweging. Ook voor mensen die nu al een warmtepomp bezitten (een hybride of elektrische warmtepomp) speelden kostenaspecten een belangrijke rol in de overstap. Voor zes op de tien Nederlanders is het klimaat en vermindering van CO2-uitstoot een belangrijke reden voor de aanschaf.

Nederlanders schatten kosten hybride warmtepomp te hoog in

De helft van de Nederlanders zonder warmtepomp, ziet kosten van de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp als een belemmering. Gemiddeld denkt men dat de kosten € 7.780 zijn. Dat is meer dan twee keer het bedrag dat zij acceptabel zouden vinden: gemiddeld gesproken € 3.523. In de praktijk kan men een hybride warmtepomp krijgen vanaf circa € 5.000. Toch denkt de helft (51%) van de Nederlanders dat het meer dan €6.000 kost. Daarbij geeft ruim de helft (54%) van de Nederlanders aan niet te weten dat er ook al subsidies zijn voor hybride warmtepompen. Nemen we ook de subsidies mee, dan is men voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp zonder nieuwe cv-ketel ongeveer € 3.500 kwijt. Dit ligt in de buurt van het bedrag dat men acceptabel vindt. Meer kennisgeving over de kosten van de aanschaf en installatie van een warmtepomp, zou de kostenbelemmering kunnen verminderen.

Kennis over warmtepompen is beperkt

De overschatting van de kosten van een warmtepomp, kan liggen aan een gebrek aan kennis en informatie. Van de Nederlanders die in de afgelopen vijf jaar een cv-ketel vervingen, kreeg driekwart geen informatie over alternatieven voor de cv-ketel. Ook bij een verhuizing hoorden acht op de tien niets hierover. Dat Nederlanders zonder warmtepomp weinig informatie hebben gekregen over verwarmingsalternatieven voor hun cv-ketel, wil niet zeggen dat zij ook geen behoefte hebben aan die informatie. In totaal zeggen vier op de tien meer informatie te willen over onder andere de kosten, vergelijking met alternatieven en de aanschafmogelijkheden. Ook bij het toetsen van kennis valt op dat Nederlanders zonder warmtepomp vaak niet weten of bepaalde uitspraken over warmtepompen kloppen of niet. Zo weten zes op de tien Nederlanders bijvoorbeeld niet dat er bij een hybride warmtepomp een cv-ketel nodig is en bij een elektrische niet.

Helft vindt nieuwe norm een goed idee

Hybride warmtepompen worden per 2026 de norm. Dit betekent dat er bij vervanging van de cv-ketel, een hybride warmtepomp of een nog duurzamer alternatief in de woning geïnstalleerd moet worden. Weinig Nederlanders zijn naar eigen zeggen tot in details op de hoogte van de normering van warmtepompen in 2026. Zes procent weet dat dit vanaf 2026 de norm wordt. Een meerderheid van de Nederlanders zou dus overvallen kunnen worden door de nieuwe norm. Deze normering was ten tijde van het onderzoek pas vier maanden bekend, dus het zou kunnen dat Nederlanders ondertussen beter op de hoogte zijn. Nadat men in het onderzoek een tekst over de hoofdlijnen van de norm te zien heeft gekregen, vindt men de norm over het algemeen een goed idee. Ongeveer de helft is voorstander, een op de acht vindt het een slechte zaak. Daartoe behoren ook Nederlanders die al een warmtepomp hebben, maar niet vinden dat dat voor anderen verplicht moet worden.

Warmtepompbezitters tevreden over aanschafproces én apparaat

Nederlanders met een warmtepomp zijn duidelijk vaker wel dan niet tevreden over de informatievoorziening vooraf, het vinden van een installateur, de daadwerkelijke installatie en de service na de installatie. Ook over de aspecten van de warmtepomp zelf is men zeer te spreken. Het comfort en de impact op de energierekening stemmen ruim acht op de tien tevreden.

Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht voor Natuur & Milieu. De dataverzameling is uitgevoerd door middel van een online vragenlijst in het I&O Research panel. In totaal vulden 1.188 Nederlanders van 18 jaar en ouder de vragenlijst in, verdeeld over twee groepen. De eerste is een algemene groep van 787 Nederlanders. De resultaten voor deze groep zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, regio, opleidingsniveau en stemgedrag en daarmee representatief voor deze kenmerken. Daarnaast is nog een aanvullende groep van warmtepompbezitters (zowel hybride als elektrisch) benaderd, dit leverde 401 deelnames op. De warmtepompbezitters zijn specifiek gevraagd naar hun ervaringen met de warmtepomp en het aanschafproces. De dataverzameling liep van 17 augustus tot en met 28 augustus 2022.

Hier vindt u de publicatie op de website van Natuur & Milieu.

Download hier het volledige rapport.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

afbeelding

Jord van Beek

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.