Wandelnetwerken populair en gewaardeerd onder wandelaars

Wandelnetwerken zijn populair, zo blijkt uit onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde voor Stichting Wandelnet in de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en Limburg. Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien wandelaars wel eens een wandelnetwerk gebruiken, waarbij zij gemiddeld een beoordeling van 8 aan de netwerken geven.
04 april 2024 | Ralf ten Hove & Daphne Martens | #Recreatie & Toerisme

Wat zijn wandelnetwerken?

Wandelnetwerken bestaan uit een netwerk van routelijnen die op elkaar aansluiten. Deze zijn gemarkeerd met kleuren of knooppuntnummers en geven wandelaars de mogelijkheid een eigen wandeling samen te stellen. Om meer te weten te komen over het gebruik en de waardering van wandelnetwerken en wandelen in het algemeen, voerde Ipsos I&O gedurende de zomer en het najaar van 2023 een onderzoek uit onder bijna 3.000 wandelaars in de deelnemende regio’s.

Bijna elke wandelaar bekend met wandelnetwerken

Negen op de tien wandelaars (89%) zijn bekend met de wandelnetwerken. Zeven op de tien wandelaars (71%) geven aan wel eens een wandeling op een wandelnetwerk te hebben gemaakt.

Figuur 1. Bent u bekend met en maakt u wel eens gebruik van een wandelnetwerk?

De helft van de ondervraagde wandelaars wandelt minstens eens per maand op een wandelnetwerk, vier op de tien (39%) gebruiken het netwerk meerdere keren per jaar. Gemiddeld 62 procent van de wandelaars geeft voorkeur aan een kant-en-klare route op het wandelnetwerk.

Aspecten van de netwerken verschillend beoordeeld

De wandelnetwerken krijgen in alle deelnemende provincies gemiddeld hetzelfde rapportcijfer: een 8,0. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de netwerken. Zo zijn wandelaars in Drenthe bovengemiddeld tevreden over de duidelijkheid en de vindbaarheid van de bewegwijzering. In Zuid-Limburg, waar momenteel een wandelnetwerk wordt ontwikkeld, scoren deze aspecten juist lager dan gemiddeld. In Overijssel is bovengemiddelde waardering voor de informatievoorziening en het onderhoud.

Ruim helft wandelaars komt uit regio

Naast vragen over de wandelnetwerken, kwamen ook meer algemene vragen over de wandeling en de wandelaar aan bod. Waar de wandelaars vandaan komen verschilt per provincie. Utrecht trekt bijvoorbeeld relatief veel dagbezoekers van buiten de regio aan, terwijl Zuid-Limburg veel vakantiegangers verwelkomt. Over het algemeen komt tussen de 50 en 60 procent van de ondervraagde wandelaars uit de regio waar ze wandelen. Opvallend is dat het aandeel eigen inwoners in Limburg hoger is dan gemiddeld.

Omgeving of landschap meest belangrijk in keuze wandeling

De keuze voor een bepaalde bestemming wordt voornamelijk beïnvloed door twee factoren: de omgeving of het landschap (75%) en de lengte van de route (67%). Wat voorzieningen betreft zien wandelaars vooral graag horeca, gratis parkeerplaatsen en rustplekken langs de route. In Limburg vinden wandelaars de aanwezigheid van horeca bovengemiddeld belangrijk.

Figuur 2. Top 3 belangrijkste keuzefactoren en top 3 voorzieningen/faciliteiten (n=2.838)

Onderzoeksverantwoording

Ipsos I&O voerde het onderzoek uit tussen 14 juli en 5 november 2023 in opdracht van Stichting Wandelnet. Twee veldwerkmethoden werden ingezet: face-to-face enquêtering in de wandelgebieden, aangevuld met een online vragenlijst die gericht onder de doelgroep werd verspreid. Doelgroep voor het onderzoek waren wandelaars in de regio’s Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg. In totaal hebben 2.838 wandelaars de vragenlijst ingevuld.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ralf ten Hove

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.