Waardering voor NS-stations stijgt door

Voor het zesde jaar op rij zijn reizigers weer meer tevreden over hun station. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder bijna 77.000 reizigers.
11 februari 2022 | Charlotte Veenvliet & Kees Jacobs |
Waardering voor NS-stations stijgt door

Voor het zesde jaar op rij zijn reizigers weer meer tevreden over hun station. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2021, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder bijna 77.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,31. In 2020 was dat 7,26 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS doen dit onderzoek elk jaar om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar zij nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Het meest gewaardeerde station van Nederland lag in 2021 in Noord-Holland. Station Overveen kreeg met een 8,2 het hoogste rapportcijfer van reizigers. De top 3 wordt afgemaakt door Driebergen-Zeist en Valkenburg (allebei afgerond een 8,0). Station Rotterdam-Zuid kreeg van reizigers vorig jaar het laagste cijfer, een 5,8.

Grootste stijger in één jaar: Arnhem Velperpoort

De grootste groei in waardering van reizigers was vorig jaar te zien bij Arnhem Velperpoort. In 2020 gaven reizigers dit station nog een 5,5. Vorig jaar is dat gestegen naar een 6,6. ProRail heeft de perrons verbreed en liften geïnstalleerd. Er zijn fietsenstallingen bijgekomen, het voorplein is opgeknapt en er is een nieuwe doorgang aan de zuidkant opgeleverd.

Grootste stijger in vijf jaar: Assen

Station Assen laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2016 kreeg het station een 5,6 van reizigers. Afgelopen jaar was dat een 7,6. In 2020 is een compleet nieuw stationsgebouw opgeleverd, met nieuwe liften, bredere trappen, een nieuwe fietsenstalling en een ingang aan de oostkant. Het station is afgelopen jaar beloond met de publieksprijs Beste Gebouw van 2021 door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Rotterdam en Utrecht Centraal in top 10

Van de grote stations staan Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal allebei in de top 10. Rotterdam Centraal is op plek vier geëindigd (2021: 8,0, 2020: 7,8) en Utrecht Centraal staat op plek negen (2021: 7,9, 2020: 7,7).

Onderzoek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op het perron te vragen naar hun mening over dat specifieke station. Omdat er in 2021 door coronamaatregelen minder mensen met de trein reisden, waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om te bevragen. Op deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden. Dat gold ook voor station Klimmen-Ransdaal dat in 2020 nog als best gewaardeerd uit het onderzoek kwam.

Het onderzoek wordt sinds 2013 uitgevoerd door I&O Research en ook de komende periode blijft I&O Research de samenwerkingspartner voor NS Stations en ProRail voor het meten van de beleving op de stations in Nederland.

Bekijk de scores per station in de Stationsbelevingsmonitor 2021

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kees Jacobs

Veldwerkcoördinator

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.