Voorbereidingen tweede meting NEMESIS-studie in volle gang

Momenteel treft I&O Research voorbereidingen voor een tweede ronde van vraaggesprekken met deelnemers aan de NEMESIS-studie. NEMESIS is een grootschalige, langlopende studie van het Trimbos-instituut naar psychisch welzijn, gezondheid en levenservaringen van Nederlandse volwassenen.
09 december 2022 | Robbert Zandvliet |
<strong>Voorbereidingen tweede meting NEMESIS-studie in volle gang</strong>

Over de NEMESIS-studie

De NEMESIS-studie wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de studie worden vraaggesprekken bij mensen thuis gehouden. Getrainde interviewers van I&O Research nemen deze gesprekken af. Aan de eerste ronde, die werd gehouden in de periode november 2019 tot en met maart 2022, deden bijna 6.200 volwassen Nederlanders mee.

Wat gaat er gebeuren bij de tweede ronde?

Bij de tweede ronde worden de deelnemers opnieuw door een interviewer bezocht. Alleen deelnemers die aan de eerste ronde hebben meegedaan worden hiervoor uitgenodigd. Net als bij de eerste ronde ontvangen zij vooraf per brief informatie over hun deelname. De vraaggesprekken zullen in 2023 en 2024 plaatsvinden.

Begin januari worden de interviewers met instructies op hun werkzaamheden voorbereid. Robbert Zandvliet, projectleider bij I&O Research: “Met een groep van 80 tot 90 interviewers is dit een hele kluif. We vertellen hen alles wat ze moeten weten over het benaderen van de deelnemers en het afnemen van de vragenlijst.”

NEMESIS in het nieuws

Begin december besteedden verschillende media aandacht aan de resultaten van de eerste ronde van de NEMESIS-studie. De resultaten laten zien dat ruim een kwart van de volwassen Nederlanders (26 procent) in het afgelopen jaar last heeft gehad van angsten, een depressie of problemen door het gebruik van alcohol of drugs. Dit aandeel is duidelijk toegenomen; twaalf jaar geleden had in een vergelijkbare studie bijna 1 op de 5 volwassenen (18 procent) psychische problemen.

“De toename in problematiek laat duidelijk zien dat het belangrijk is om te blijven inzetten op het voorkómen en behandelen van psychische problemen. Binnen onze studie zullen we verder nagaan of iedereen bij psychische problemen evenveel kans heeft op zorg, en of deze zorg goed aansluit op de aard van de problemen”, aldus Margreet ten Have, werkzaam bij het Trimbos-instituut en hoofdonderzoeker van de NEMESIS-studie.

  • Hier kunt u meer lezen over de resultaten van de NEMESIS-studie.
  • Onder andere NOS en de Volkskrant berichtten over de resultaten.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.