Videoregistratie I&O UPdate: levendig debat over Oekraïne-referendum
I&O Research, UP Office Building en Meer Democratie organiseerden op woensdag 23 maart een debatavond in Amsterdam over het EU-Oekraïne-referendum van 6 april 2016. Het werd een levendig debat, met zeven sprekers en zo’n 150 bezoekers. Klik hier voor een korte videoregistratie
(7 minuten) vastgelegd door Minutes on Career.
Ingeleid door een gesproken column en twee presentaties werd op woensdagavond 23 maart gedebatteerd over het referendum over “de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne” van 6 april 2016. Het debat werd geleid door Niesco Dubbelboer (Meer Democratie).
Martin Sommer (columnist van de Volkskrant) trapte af met een gesproken column, waarin hij stelde veel begrip te hebben voor de argumenten en gevoelens van het tegenkamp, maar toch moest adviseren vóór te stemmen. Vooral om Poetin tegen te houden.
Daarna toonde I&O Research-onderzoeker Peter Kanne de stand van zaken volgens de laatste I&O-peiling en liet hij zien welke argumenten wel en welke niet geloofd en overgenomen worden door de kiezers.
Vervolgens gingen tegenstrevers Pepijn van Houwelingen (Burgercomité-EU, tégen de associatieovereenkomst) en Joshua Livestro (Stem voor Nederland, vóór de associatieovereenkomst) met elkaar in debat. Dieuwertje Kuijpers (Vrije Universiteit, columniste The Post Online) trad op als advocaat van de duivel en liet zien waar volgens haar de gaten in de redeneringen van voor en tegen zaten. Ook zij kon zich vinden in sommige argumenten van beide kampen, maar liet uiteindelijk weten tegen te gaan stemmen, vooral omdat ze niet gelooft in de ‘maakbaarheidsmythe’ van de associatieovereenkomst.
Tussendoor vertelde Martin Rosema (Universiteit Twente) over de geschiedenis van het referendum in Nederland en liet hij zien dat tot nu alle referenda in Europese landen over Europese onderwerpen een opkomst van boven de 30 procent halen en vaker in een voor dan in een tegen eindigen. Hij eindigde zijn bijdrage met de prikkelende stelling (waarvan hij zelf niet zeker wist of hij het er mee eens was): “GeenPeil heeft de Wet Raadgevend Referendum misbruikt om een referendum te organiseren over een onderwerp waarvoor deze wet niet is bedoeld.”
De zaal liet zich niet onbetuigd. Aan het einde van de avond bleken de meeste bezoekers bevestigd in hun mening of vertwijfeling. Een enkeling gaf aan over te zijn gestapt naar het tegenkamp.
Lees ook de artikelen in de Volkskrant, Algemeen Dagblad en NRC en het commentaar bij het onderzoek van I&O-onderzoeker Peter Kanne:
De Volkskrant: ‘Ja-kamp referendum moet hopen op veel thuisblijvers’
NRC: ‘Breken onthullingen over Porosjenko het ja-kamp op?’
AD: ‘Thuisblijver bepaalt of referendum Oekraïne het redt’
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur