Video-interviewen: van noodzaak naar onmisbare aanvulling

Min of meer uit noodzaak geboren is beeld- of videobellen inmiddels een vertrouwd en goed gebruikt onderzoeksinstrument bij I&O Research.
21 april 2021 | Ellen Lichtenberg & Joost Pielkenrood | #coronacrisis #evaluatie #face-to-face #nieuws #video-interviewen #videobellen
Video-interviewen: van noodzaak naar onmisbare aanvulling

De coronacrisis heeft ons het afgelopen jaar gedwongen na te denken over manieren om face-to-face dataverzameling toch mogelijk te maken.
En dit deden we; van op pad gaan met beschermende middelen na de eerste lockdown tot aan de inzet van alternatieve methoden. Zo konden veel van onze onderzoeken toch doorgaan.
Eén van de aanpassingen die we maakten in onze onderzoeken was het afnemen van video-interviews op afstand in plaats van face-to-face interviews bij mensen thuis. Zo boden we een respondent een veilig alternatief om aan onderzoek mee te doen, wanneer hij of zij liever geen interviewer over de vloer wilde hebben.
Na een succesvolle pilot in september besloten we, in nauw overleg met onze opdrachtgever, om deze nieuwe methode grootschaliger in te zetten voor de NEMESIS-studie. We merkten dat deze wijze van afnemen geen negatieve invloed heeft op de respons en de kwaliteit van de data. Een protocol waarin de handelwijze rondom het video-interviewen staat uitgewerkt, draagt hieraan bij. Ondanks de tweede lockdown konden we zo – op een veilige manier – interviews blijven afnemen, waardoor de studie niet opnieuw stil gelegd hoefde te worden.

Tevredenheid alom

Onze interviewers zijn blij om op deze manier het gesprek met respondenten face-to-face te kunnen blijven voeren. Bovendien biedt de methode logistieke voordelen.
Een van de interviewers zegt hierover: “Ik vind het heel fijn om vanuit mijn eigen huis te werken. Het is heel relaxed, en ik heb gemerkt dat het interview net zo goed verloopt als een face-to–face interview.”
Een andere interviewer vult aan: “Het werkt heel efficiënt: geen stress om op tijd te zijn (verkeersopstoppingen en omleidingen zijn vervelend), of om een eind te lopen (in de regen) met de zware tas, omdat er geen parkeerplaats in de buurt is.”

Respondenten waarderen het meedoen aan een interview via beeld. Nagenoeg alle respondenten zijn in de evaluatie (zeer) tevreden over het contact dat ze op deze manier met de interviewer hebben.

Ook onze veldwerkcoördinatoren reageren positief op deze nieuwe manier van face-to-face gesprekken afnemen.
Joost Pielkenrood, een van de NEMESIS-coördinatoren, zegt hierover: “In eerste instantie moesten we wennen aan het idee dat face-to-face gesprekken die op deze digitale manier worden afgenomen ook van goede kwaliteit kunnen zijn. Vanaf het eerste moment hebben we de kwaliteit van het gesprek gewaarborgd in een protocol. Richtlijnen ten aanzien van het uitnodigen van de respondent, de introductie, het laten zien van toonmateriaal, enzovoort, zorgen ervoor dat het gesprek gestructureerd verloopt. Ook trainen we de interviewers vooraf intensief in het afnemen van een video-gesprek. Hierin passeren alle aspecten van het digitale gesprek de revue.”

We houden het persoonlijk

Een jaar geleden hadden we niet kunnen bedenken dat we nu nog altijd in een ‘andere’ wereld zouden leven. Maar als we het positief bekijken: de coronamaatregelen hebben ons ook wat opgeleverd. Mensen blijken veerkrachtiger en creatiever te zijn dan ze hadden verwacht, en hier rollen mooie concepten uit.
Voor ons betekent dit dat we er achter zijn gekomen dat we ook op afstand heel goed face-to-face interviews kunnen afnemen. Daarom hebben we besloten dat we video-interviewen als een waardevolle – en misschien wel onmisbare – aanvulling opnemen in ons aanbod aan onderzoeksmethoden.
Immers: de online wereld heeft de toekomst, maar zo houden we het wel persoonlijk!

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ellen Lichtenberg

Projectcoördinator

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.