Verkiezingsonderzoek: ons glas is halfvol

Het merendeel van de kiezers is helemaal niet zo negatief over Nederland als we soms wel eens denken.
22 februari 2017 | Peter Kanne

Meeste Nederlanders zijn hoopvol of neutraal

Het merendeel van de kiezers is helemaal niet zo negatief over Nederland als we soms wel eens denken. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het Algemeen Dagblad, Tubantia en andere kranten die behoren tot de ADR-groep onder 6.271 Nederlanders, blijkt dat kiezers zich zorgen maken over meerdere scheidslijnen in de samenleving. Maar tegelijk denken de meesten dat we er best samen uitkomen.

Hoewel veel Nederlanders zich zorgen maken over de groeiende tegenstellingen in de samenleving, is de meerderheid relatief positief. Ruim een derde van de mensen noemt zichzelf hoopvol. Daar tegenover staat een groep van 14 procent van de kiezers die aangeeft teleurgesteld te zijn in Nederland. Bijna de helft kiest een neutrale positie. Het meest zorgen maken Nederlanders zich over de tegenstellingen tussen allochtonen en autochtonen, christenen en moslims. Desondanks denkt de grootste groep Nederlanders dat ‘we er wel uit komen met zijn allen’.

“Ik denk dat we de onvrede in het land overschatten’’, zegt I&O-onderzoeker Peter Kanne.
“De substantiële minderheid (14%) van teleurgestelden lijkt sterk op wat de laatste tijd wel de ‘boze witte man’ genoemd wordt”. Deze kiezers vinden bijvoorbeeld dat er teveel asielzoekers naar Nederland komen, ze voelen zich niet gehoord en ergeren zich aan ‘de elite’. “Een geluid waar sinds de verkiezing van Trump veel aandacht voor is, maar dat lang niet door alle Nederlanders wordt gedeeld”.  

Het is niet zo dat ‘we’ alleen maar tevreden zijn. Ook hoopvolle mensen maken zich zorgen, vooral over de verruwing in de samenleving. Normen en waarden staan hoog op hun zorgenlijstje, net als de problemen in de zorg. Niet voor niets hebben alle partijen normen en waarden en ‘hoe we met elkaar omgaan’ tot verkiezingsthema verheven. Dat de ‘hoopvolle kiezers’ gemiddeld meer waarde hecht aan de onderwerpen duurzaamheid en onderwijs, verklaart ook waarom GroenLinks en D66 het momenteel zo goed doen in de peilingen, zegt Kanne. “De Nederlanders die zeggen optimistisch te zijn over ons land, stemmen bovengemiddeld vaak op die twee partijen. En op de VVD.’’

In opdracht van Algemeen Dagblad, Tubantia en de andere ADR-kranten voerde I&O Research dit onderzoek uit. De centrale vraag in dit onderzoek was “welke scheidslijnen in de samenleving verklaren de houding en het kiesgedrag?” Anders gezegd: welke ‘kloven’ in de samenleving bestaan in de ogen van de kiezers, waar maakt men zich zorgen over en welke tegenstellingen zijn het meest van invloed op het stemgedrag? 

De komende twee weken zullen deze kranten de uitkomsten van het onderzoek verder uitwerken.

Lees de verschillende artikelen op de websites van  de kranten:
www.ad.nl
www.tubantia.nl
www.parool.nl
www.destentor.nl
www.bndestem.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.