Veiligheidsmonitor 2023 van start!

De Veiligheidsmonitor is weer van start gegaan. Het tweejaarlijkse onderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap uitgevoerd door I&O Research en het CBS, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
08 augustus 2023 | Gerben Huijgen & Frank ten Doeschot | #veiligheid #veiligheidsmonitor
Veiligheidsmonitor 2023 van start!

Heeft u in de afgelopen periode een brief over de Veiligheidsmonitor ontvangen met logo’s van I&O Research én het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)? Dat kan kloppen. Begin augustus 2023 zijn wij gestart met het afnemen van enquêtes voor dit grootschalige landelijke onderzoek. Dit loopt nog door tot en met oktober van dit jaar.
Hoe veilig voelt u zich in Nederland? Bent u wel eens slachtoffer geweest van een misdrijf zoals woninginbraak, zakkenrollerij of geweld? Heeft u wel eens te maken gehad met cybercrime zoals hacken, identiteitsfraude of internetpesten? Ervaart u problemen of overlast in de buurt waarin u woont? En hoe tevreden bent u met het functioneren van de politie en de gemeente? De Veiligheidsmonitor is opgezet om op dit soort vragen een antwoord te kunnen geven.

In dit korte filmpje leggen we uit waarom het belangrijk is om aan de Veiligheidsmonitor mee te doen.

Wat is de Veiligheidsmonitor?

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De Veiligheidsmonitor wordt uitgevoerd door I&O Research en het CBS, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het onderzoek bestaat uit een landelijke steekproef van 65.000 Nederlanders. Daarmee kan op regionaal niveau de ontwikkeling van onveiligheidsgevoelens worden gevolgd. Daarnaast zijn er in 2023 130 gemeenten die extra enquêtes laten uitvoeren om ook op gemeente- of wijkniveau over betrouwbare resultaten te kunnen beschikken.

Uw deelname is belangrijk

Het CBS heeft willekeurig mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Vragen naar aanleiding van de brief?

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de brief die u heeft ontvangen dan kunt u telefonisch contact opnemen met de helpdesk van I&O Research: 0800 0191 (gratis). Of stuur een e-mail naar veilig@ioresearch.nl of kijk op https://www.cbs.nl/veiligheidsmonitor.

Meer weten over de veiligheidsmonitor?

Bent u werkzaam voor een gemeente of veiligheidsregio, en wilt u meer weten over de Veiligheidsmonitor, neem dan contact op met Frank ten Doeschot of Gerben Huijgen via onderstaande contactgegevens. Ook op de website van het CBS is veel informatie te vinden over deelnemen aan de Veiligheidsmonitor.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.