Veiligheidsmonitor 2016: Burger voelt zich minder onveilig
In het afgelopen jaar hebben Nederlanders de leefbaarheid van hun buurt iets positiever beoordeeld. Ook de veiligheidsbeleving is verbeterd, zowel in de eigen woonomgeving als in het algemeen. Het aantal Nederlanders dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van vermogensdelicten is licht gedaald; het slachtofferschap van geweld en vandalisme is min of meer gelijk gebleven, evenals dat van cybercrime. Nederlanders zijn in 2016 positiever gaan oordelen over het functioneren van de politie, zowel in het algemeen als in de eigen woonomgeving. De beschikbaarheid van de politie in de buurt wordt hoger gewaardeerd. Op lange termijn laten de veiligheidsbeleving, het slachtofferschap van criminaliteit, en het oordeel over de politie een positieve ontwikkeling zien.
Dit en meer blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2016. De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek door I&O Research en het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Klik hier voor meer resultaten van de Veiligheidsmonitor 2016.
De Veiligheidsmonitor wordt sinds 2012 jaarlijks uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het CBS. Het onderzoek bestaat uit een landelijke steekproef (n=65.000) en de oversampling door gemeenten. Voor veel gemeenten is de Veiligheidsmonitor hét instrument voor belevingscijfers over leefbaarheid, veiligheid, overlast en slachtofferschap en dient het o.a. als input voor het veiligheidsplan, monitoring en wijkscans.
Ook deelnemen?
In de afgelopen jaren hebben ruim 320 gemeenten deelgenomen. Ook voor de aankomende editie hebben zich al ruim 100 gemeenten aangemeld bij I&O Research. Aanmelden kan tot 1 april.
Klik hier voor meer informatie over de Veiligheidsmonitor.
Frank ten Doeschot
Onderzoeksadviseur
Gerben Huijgen
Algemeen directeur