Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor coronacrisis

In dit onderzoek hebben we niet alleen gekeken naar het draagvlak voor de maatregelen, maar ook naar het welzijn van mensen. Nederlanders zien de saamhorigheid afnemen en voelen zich eenzamer dan voor de crisis. Dit geldt vooral voor jongeren.
19 november 2020 | Peter Kanne & Milan Driessen

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van de NOS. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 13 november tot maandagochtend 16 november 2020, dus vóór de persconferentie van 17 november. Er werkten in totaal 2.290 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan dit onderzoek.

WELZIJN

Saamhorigheid neemt af, eenzaamheidsgevoel neemt toe
In het begin van de coronacrisis was er sprake van meer saamhorigheidsgevoel dan daarvoor, dat voelde ruim de helft (54%) van de Nederlanders zo in april. In juni was dat al gedaald tot 41 procent. Nu is daar nog maar 23 procent van over.
Het omgekeerde zien we voor het eenzaamheidsgevoel. In april voelde een kwart (24%) zich eenzamer dan voor de crisis, op dit moment is dat ruim een derde (37%).

Vooral jongeren voelen zich nu eenzamer dan voor de coronacrisis
Vooral onder jongeren nam het eenzaamheidsgevoel toe. In april was al een groter deel het eens met de stelling “Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis”, dat is nu nog sterker het geval. Maar liefst 69 procent van de jongeren onderschrijft deze stelling (tegen 37% gemiddeld). Van alle 25-plussers samen is ‘slechts’ 34 procent het eens met deze stelling .

Bijna helft jongeren voelt zich nu slechter dan voor de crisis
Op de vraag “hoe voelt u zich momenteel”? antwoordt 81 procent zeer goed tot goed. Maar als we doorvragen blijkt dat maar liefst een kwart zich nu minder goed voelt dan voor de crisis. Onder jongeren is dat bijna de helft.

Jongeren: van verveling tot depressie
Waarom voelen jongeren (18-24 jaar) zich zoveel slechter? In een toelichting zeggen ze dat ze zich vervelen, zich eenzaam voelen of depressief zijn. Veel jongeren missen de gezelligheid, de feestjes, hun sociale contacten. Maar vaak gaat het ook dieper, spreken ze van machteloosheid, stress, depressies. Ze vinden de lessen of colleges op afstand moeilijk en voelen zich niet gesteund. Iemand zegt: “Ik ben totaal alleen op emotioneel gebied en ik kan mijn opleiding niet goed volhouden zo.”

DRAAGVLAK

Steun voor coronamaatregelen weer iets gestegen
Na een dip in oktober – toen 65 procent het coronabeleid steunde – staat nu weer bijna drie kwart (73%) van de Nederlanders achter de coronamaatregelen (de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen). Wat overigens niet wil zeggen dat men alleen maar lof heeft, er wordt nog steeds gemopperd over de onduidelijkheid, inconsistentie en traagheid van de maatregelen. Maar per saldo staat men eerder achter de maatregelen dan dat men ze verwerpt.
Ook de steun voor de maatregelen m.b.t. de gezondheid van Nederlanders is weer gestegen: van 65 naar 73 procent. De steun voor de economische maatregelen staat stationair op 60 procent.

Zes op tien Nederlanders willen strengere aanpak 
Ondanks de algemene steun voor het kabinetsbeleid vindt nog steeds zestig procent dat het – qua regelgeving en handhaving – strenger mag of moet. Dit was begin oktober 66 procent, kort daarna ging Nederland in de “gedeeltelijke lockdown”. 

Bibliotheken kunnen volgens publiek wel weer open, horeca niet
Het kabinet maakte dinsdag 17 november bekend dat bibliotheken, musea en zwembaden vanaf aanstaande donderdag weer open mogen. Café en restaurants blijven vooralsnog dicht.
Daarmee zit het kabinet redelijk op een lijn met het publiek. (Het onderzoek vond plaats in het weekend voor de persconferentie).
Twee derde lijkt het veilig genoeg bibliotheken weer open te doen. Voor zwembaden geldt dat niet, hierover is meer verdeeldheid (37% lijkt het veilig, 32% niet, rest is neutraal of weet het niet).
Dat de horeca nog dicht blijft begrijpt het merendeel van de bevolking (47% lijkt het nog niet veilig om café en restaurants weer open te doen, 35% denkt dat dat wel kan, de rest is neutraal of weet het niet).

Geloof in “anderhalve-meter-samenleving” neemt toe
Langzaamaan krijgen meer mensen geloof in de “anderhalve-meter-samenleving”: in mei en juni leek ongeveer een derde dit realistisch, nu is dat de helft (49%). Een derde (31%) is het niet eens met de stelling.

Ook het aandeel dat vindt dat het kabinet het dragen van monddoekjes in openbare ruimtes verplicht moet stellen neemt verder toe (van 36% in september via 65% in oktober naar 72% nu). Een op zes (16%) is het niet eens met deze stelling. Overigens zal dit vanaf 1 december verplicht zijn en draagt twee derde nu vaak al een mondkapje.  

Gedrag

Veel meer mensen dragen mondkapje
Nederlanders houden zich nog steeds vrij goed aan de gedragsrichtlijnen, of proberen dat zo veel mogelijk te doen. Dit is in vergelijking met voorgaande maanden nauwelijks veranderd, met uitzondering van het mondkapje: dat is in ruim een maand tijd gemeengoed geworden.

Bijna iedereen (95%) zegt buiten 1,5 meter afstand te houden (45% altijd, 50% meestal). Negen op tien niezen in de elleboog of zakdoek (60% altijd, 29% meestal). Zeven op tien zeggen hun handen na thuiskomst 20 seconden te wassen (32% altijd, 36% meestal).

Fors toegenomen is het dragen van een mondkapje of -doekje: dit was voor en in de zomer nog zo’n 4 à 6 procent, in oktober zei 20 procent dat altijd of meestal te doen, nu is dat 67 procent (25% altijd, 42% meestal).
Degenen die altijd of vaak een mondkapje dragen doen dat vooral in de supermarkt (82% altijd, 8% meestal) of andere winkel. Als we dit omrekenen naar alle Nederlanders, zegt 60% altijd of meestal een mondkapje in de supermarkt te dragen. Begin oktober was dat nog 16 procent.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 13 november tot maandagochtend 16 november 2020.
Er werkten in totaal 2.290 Nederlanders mee aan dit onderzoek. Niet alle vragen zijn gesteld aan alle deelnemers. Bij vragen waarbij dit het geval is wordt de steekproefbasis ook vermeld. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.