Veel jongeren kampten met psychische klachten tijdens lockdown
In de periode van december 2021 tot en met februari 2022 had een op vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar (22%) serieuze suïcidale gedachten. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM waarvoor I&O Research 5000 jongeren en 7000 volwassen enquêteerde. In deze periode was in Nederland een lockdown van kracht. Onderzoekers van het RIVM zochten uit welke groepen meer kans hebben om serieus over zelfdoding na te denken. Het ging vooral om jongeren die ook kampten met eenzaamheid, mentale klachten en PTSS-symptomen. Daarnaast hadden ook jongeren die een gebeurtenis meemaakten die te maken had met corona, vaker suïcidale gedachten. Denk hierbij aan situaties als in het ziekenhuis terecht komen of als iemand die belangrijk voor hen was overleed aan corona. Ook kwam in de meting naar voren dat 43 procent van de jongeren last had van psychische klachten. Daarnaast ervaarde ruim de helft van de jongeren stress (55%) of kampten met lichamelijke klachten die mogelijk kwamen door stress (58%), zoals vermoeidheid (36%), prikkelbaarheid (22%) of problemen met het geheugen en/of concentratie (22%).
Met meeste volwassenen ging het juist beter
Uit de meting blijkt ook dat het met de volwassenen in de periode van december 2021 tot en met februari 2022 juist beter ging. Wel blijkt dat ook bij de volwassenen de groep jongere volwassenen van 26 tot en met 35 jaar de meeste psychische klachten ervaren (36%). Bij volwassenen tussen de 36 en 75 jaar nam het deel met psychische klachten met de leeftijd steeds verder af. Personen van 76 jaar en ouder hadden wel weer iets vaker last van psychische klachten. Denk hierbij aan eenzaamheid, stress en suïcidale gedachten.
Kwartaalonderzoek Gezondheid bij/na COVID-19
Afgelopen maart hebben ruim 5000 jongeren en 7000 volwassen meegedaan aan de derde meting van het kwartaalonderzoek Gezondheid bij/na COVID-19 van Netwerk GOR. Dit is een samenwerking van het RIVM, het Nivel, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en GGD GHOR Nederland en de GGD-en. Deze derde meetronde ging over de gezondheid van Nederlandse jongeren en volwassenen in de periode van december 2021 tot en met februari 2022. Het doel van het onderzoek is om te zorgen voor goede informatie over de gevolgen van COVID-19 voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Daarmee adviseert en ondersteunt Netwerk GOR beleidsmakers bij het maken van beleid. Dit draagt bij om een passend aanbod van zorg en ondersteuning op te zetten en kunnen negatieve gezondheidseffecten beperkt worden. Ook geven de resultaten inzicht in bestaande risico’s en kwetsbaarheden die ook los van de coronacrisis aandacht verdienen. In opdracht van het RIVM heeft I&O Research de dataverzameling voor deze meting uitgevoerd.
Meer informatie
Meer informatie over het kwartaalonderzoek Gezondheid bij/na COVID-19 vindt u op de website van het RIVM.
Of bekijk de berichtgeving op NOS.nl.
Rosan Nijkamp
Onderzoeker