Trimbos: Psychische gezondheid deint mee op de coronagolf

Van 12 tot 19 juni 2020 vond in opdracht van het Trimbos-instituut een meting plaats in het I&O Research panel. Een groot deel van de Nederlanders (80%) geeft aan dat de psychische gezondheid ten opzichte van voor de coronacrisis stabiel is gebleven.
22 juli 2020 | Gerben Huijgen & Annemarijn Smit | #corona
Trimbos: Psychische gezondheid deint mee op de coronagolf

Nu het aantal besmettingen in Nederland enorm is afgenomen, en de maatregelen versoepeld worden, geeft een groot deel van de algemene bevolking (80%) aan dat de psychische gezondheid ten opzichte van voor de coronacrisis stabiel is gebleven. Dat blijkt uit een tweede coronameting rondom psychische gezondheid die het Trimbos-instituut in juni uitzette in het I&O Research Panel.

Dit is een veel positiever beeld dan wat volgde uit eerdere metingen van het Trimbos-instituut, maar ook van het RIVM en de GGD. Toen gaf ongeveer de helft van de respondenten aan dat de psychische gezondheid gelijk gebleven was.

2e meting psychische gezondheid

Van 12 tot 19 juni 2020 werd een online meting uitgezet via een representatief panel van I&O Research. Vragen werden gesteld over verandering van mentaal welbevinden tijdens corona, en of iemand een ingrijpende gebeurtenis zoals ontslag of ziekte had meegemaakt. Verder vroegen we hoe iemand in het leven staat, en of ze eerder in het leven hulp voor psychische problemen hebben gehad. 1519 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. 730 (48%) daarvan was man. De gemiddelde leeftijd was 53. 21% gaf aan tijdens corona een ingrijpende gebeurtenis zoals ziekte of ontslag mee te hebben gemaakt.

Bitterzoete effecten van de crisis

Het merendeel van de respondenten (60%) kon desgevraagd ook positieve dingen benoemen die de crisis had gebracht, zoals ervaren rust, meer thuiswerken, meer tijd met het gezin en meer verbondenheid met anderen. 1 op de 3 respondenten gaf aan dat hun kijk op het leven zowel in positieve als in negatieve zin veranderd was.

Het lijkt er dus op dat de psychische gezondheid de dynamiek van de coronacrisis volgt. Toen het aantal besmettingen, ic-opnames en coronadoden elke dag toenam en de media vrijwel alleen over corona berichtten, ervaarden relatief veel mensen psychische klachten. Nu de maatregelen zijn versoepeld en in Nederland het aantal besmettingen fors is gedaald, lijkt een groot deel van de algemene bevolking zich psychisch gezien weer net zo te voelen als voor de coronacrisis. Dit geldt zelfs voor mensen die een ingrijpende gebeurtenis tijdens de coronacrisis meemaakten, zoals ziekte of ontslag. Ondanks deze negatieve ervaring gaf 70% van deze groep aan psychisch gezien alsnog stabiel te zijn gebleven.

Wie is stabiel gebleven?

Degenen die stabiel zijn gebleven gaven aan dat ze de afgelopen tijd optimistisch waren over de toekomst, zich goed konden ontspannen en goed met problemen om konden gaan. Ze sliepen goed, en voelden zich verbonden met een naaste. Het maakte niet uit of iemand mantelzorger was, of dat ze in een vitaal beroep werkte. Deze inzichten bieden aanknopingspunten om ons beter voor te bereiden op een volgende golf.

Meer informatie?

Het Trimbos-instituut schreef over de uitkomsten.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

afbeelding

Annemarijn Smit

Senior dataspecialist

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.