Tijd voor een ander huis?
Is de situatie nu gunstiger om een huis te kopen dan een jaar geleden? Inwoners van Twente zijn hierover verdeeld. De grootste groep Twentenaren, 45 procent, denkt dat de situatie nu minder gunstig is. Daarnaast heeft 26 procent het idee dat de situatie onveranderd is. Volgens 29 procent is de situatie juist gunstiger dan een jaar geleden. Dat zijn de resultaten van de Twentepeiling die I&O Research onlangs heeft gehouden onder ruim 700 Twentenaren.
Of het gunstig is om een huis te kopen hangt van verschillende factoren af. Enerzijds spelen de huizenprijzen, de hypotheekrente en het aanbod een rol, maar anderzijds ook de verkoopbaarheid van de eigen woning, de economische situatie en de eigen financiële mogelijkheden spelen mee.
Over de toekomst is men minder negatief. Zo verwacht 28 procent dat het minder gunstig wordt om een huis te kopen. Daar tegenover staat 23 procent die denkt dat de situatie om een huis te kopen de komende 12 maanden verbetert. Nog eens 49 procent denkt dat de situatie gelijk blijft of men weet het niet goed en 28 procent verwacht dat het minder gunstig wordt om een huis te kopen.
Er zijn geen verschillen naar leeftijd en verstedelijking van de huidige woongemeente en het beeld van de woningmarkt.
Twentepeiling.nl
De Twentepeiling is een initiatief van I&O Research en wordt elk kwartaal wordt gehouden onder ruim 3.000 inwoners van Twente. De resultaten zijn representatief voor alle inwoners van Twente van 16 jaar en ouder. Aan elke peiling kunnen meerdere opdrachtgevers meedoen. Onderwerpen van deze peiling waren onder meer: waardering Twente en honkvastheid, gebruik van de bibliotheek, de luchthaven, ziekenhuizen in Twente, veiligheid en het stadion van Heracles. Meer informatie is te vinden op www.twentepeiling.nl. Wilt u ook meedoen aan de Twentepeiling? Stuur dan een mailtje naar info@ioresearch.nl.
De vragenlijst kon worden ingevuld van 27 juni tot en met 9 juli. Op 4 en 8 juli zijn reminders verstuurd aan respondenten die de vragenlijst nog niet hadden ingevuld. In totaal hebben 769 personen de vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn onder meer herwogen op leeftijd, geslacht en stedelijkheid. Hiermee kan worden gecorrigeerd voor ondervertegenwoordigde groepen.
Frank ten Doeschot
Onderzoeksadviseur