Thuiswerken blijft populair onder werknemers

De uitkomsten van de werkgeversenquête 2023 laten zien welke maatregelen werkgevers nemen om werknemers slimmer, anders en schoner te laten reizen. De ontwikkelingen zijn positief. Werken vanuit huis blijft populair, fietsvoorzieningen bij werkgevers zijn verbeterd en er wordt vanuit werkgevers actief ingezet op elektrische mobiliteit. Aan de andere kant is de auto nog steeds het meest gebruikte vervoermiddel om van en naar werk te reizen. Ondanks dat faciliteiten bij werkgevers voor zakelijk autogebruik al aantrekkelijk zijn, blijven werkgevers in deze faciliteiten investeren.
04 september 2023 | Bram Wolf & Stan Groenhuis | #duurzaamheid #mobiliteit
Thuiswerken blijft populair onder werknemers

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet zich in om werkgevers te stimuleren om medewerkers slimmer, anders en schoner te laten reizen. Om inzicht te krijgen in de maatregelen die werkgevers hiervoor nemen, zette I&O Research in mei de Werkgeversenquête 2023 uit. Dit onderzoek volgt op de eerdere metingen van 2020, 2021 en 2022.

Thuiswerken populair onder werknemers én werkgevers

Bij een derde van de werkgevers werkt tenminste de helft van de werknemers regelmatig thuis. Het aantal thuiswerkenden is gelijk aan 2022 en daarmee nog steeds hoger dan voor corona. Werkgevers staan positief tegenover hybride werken. Acht op de tien werkgevers zijn (zeer) positief. Ten opzichte van eerdere jaren bieden werkgevers vaker een thuiswerkvergoeding aan. Ook de voorzieningen en regelingen met betrekking tot hybride werken zijn de afgelopen jaren verder verbeterd.

Voorzieningen autogebruik gunstig

Voorzieningen voor zakelijk autogebruik waren al gunstig bij werkgevers. Ook in 2023 blijven werkgevers investeren in het faciliteren van zakelijk autogebruik, zoals gratis parkeren bij de vestiging. Als er betaald parkeren geldt dan worden parkeerkosten ten opzichte van eerdere jaren steeds vaker volledig vergoed. Ook het aantal beschikbare laadpunten per vestiging is licht gestegen. Het merendeel van de werknemers blijft dan ook met de auto van en naar het werk reizen, dit is in lijn met recent onderzoek van het CBS.

Fietsvoorzieningen verbeterd

Niet alleen de voorzieningen voor autogebruik zijn het afgelopen jaar verbeterd. Ook de fietsvoorzieningen zijn ten opzichte van 2022 verbeterd. Er zijn steeds vaker omkleedruimtes, douche(s) en een kluis/locker aanwezig bij werkgevers. Daarnaast zijn er meer laadmogelijkheden gekomen voor elektrische fietsen.

Meer elektrische auto’s en laadpalen

Het aandeel elektrische auto’s en laadpalen bij werkgevers is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Kijken we vooruit naar de komende 12 maanden dan staat het verhogen van het aandeel elektrische auto’s en laadpalen bij werkgevers op nummer één om de werkgebonden mobiliteit verder te verduurzamen. Daarnaast overweegt de helft van de werkgevers om (sneller) over te schakelen op meer duurzame voertuigen.

Onderzoeksverantwoording

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette I&O Research in de periode mei tot juni 2023 de werkgeversenquête uit onder werkgevers met meer dan 100 werknemers. De werkgeversenquête is eerder uitgezet in 2020, 2021 en 2022.

Werkgevers zijn geselecteerd op basis van een LISA-steekproef en ontvingen een brief om deel te nemen aan het onderzoek. Om de respons te verhogen zijn werkgevers telefonisch gemotiveerd om deel te nemen. In totaal deden 1.016 werkgevers mee aan het onderzoek. De resultaten zijn representatief voor werkgevers met meer dan 100 werknemers op aantal medewerkers, bedrijfsgrootte en mate van stedelijkheid.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Stan Groenhuis

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.