Symposium ‘Van onzichtbare armoede naar zichtbare hulp’

Op dinsdag 31 oktober organiseert I&O Research het symposium ‘Van onzichtbare armoede naar zichtbare hulp’. Tijdens dit evenement onderzoeken we welke (mis)match er bestaat tussen de hulpvraag van mensen met geldzorgen en het hulpaanbod vanuit gemeenten en andere instanties.
10 oktober 2023 | Judith van Werkhooven & Rachel Beerepoot | #armoede #economie #gemeenten
Symposium ‘Van onzichtbare armoede naar zichtbare hulp’

Hoewel de groep mensen die met financiële zorgen kampt zeker groter wordt, is het feit dat veel Nederlanders moeite hebben om financieel rond te komen niets nieuws. Deze groeiende groep is echter niet altijd zichtbaar. Wat weerhoudt mensen die moeilijk rondkomen om hulp te zoeken? Sluit de huidige benadering wel aan bij de realiteit van deze mensen?

Tijdens het symposium ‘Van onzichtbare armoede naar zichtbare hulp’ gaan we de diepte in. Dit doen we, naast Sandra Palmen-Schlangen (Kandidaat Kamerlid Nieuw Sociaal Contract), ook met Anna Custers (Lector Armoede Interventies HvA), Max Boeschoten (Nautus, Adviseur inkomensregelingen bij Gemeente Arnhem), Peter Kanne (I&O Research) en door middel van recent I&O Research onderzoek.

We hebben het maximum aantal inschrijvingen bereikt. Indien je achteraf informatie wilt ontvangen over de middag kun je je hieronder aanmelden.

Wanneer: dinsdag 31 oktober van 13:30 – 17:00 uur, daarna borrel
Waar: Houtrust (Heideweg 23, Hooglanderveen, Amersfoort)
Kosten: geen
Bereikbaarheid: Houtrust ligt op 10 minuten loopafstand van NS station Amersfoort-Vathorst
Parkeren: er is voldoende gratis parkeergelegenheid

Sandra Palmen-Schlangen – Kandidaat Kamerlid Nieuw Sociaal Contract
Sandra Palmen-Schlangen was de juriste die bij de Belastingdienst het toeslagenschandaal al in een vroeg stadium signaleerde (‘memo Palmen’) en nu op plaats 5 staat van de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract. Deze nieuwe partij van Pieter Omzigt heeft als speerpunt het verbeteren van de bestaanszekerheid in Nederland, onder andere door een relatieve armoededefinitie die meegroeit met de economie en een versimpeling van het belastingen- en toeslagenstelsel. We leggen Sandra Palmen-Schlangen de vraag voor: wat gaat NSC doen om een nieuw toeslagenschandaal te voorkomen?

Anna Custers (Lector Armoede Interventies HvA) – Gespecialiseerd in schuldenproblematiek in achterstandswijken
Het onlangs aangekondigde pakket aan koopkrachtmaatregelen moet voorkomen dat het aantal mensen in armoede oploopt naar 1 miljoen. De koopkrachtsteun is echter nog geen structureel armoedebeleid. Wat betekent het om in armoede te leven in een rijk land als Nederland? En wat is er nodig om het armoedeprobleem aan te pakken?

Max Boeschoten (Nautus) – Adviseur inkomensregelingen bij Gemeente Arnhem
Gemeente Arnhem investeert momenteel stevig in het versterken van bestaanszekerheid. Max Boeschoten vertelt ons meer over het effect, bereik en de toegankelijkheid van de Arnhemse inkomensregelingen: waar gaat het goed en waar kan het beter? En wat kunnen andere gemeentes hiervan leren?

I&O Research onderzoeksresultaten – Armoede, sociaal netwerk en minimaregelingen in Nederland

Een recent onderzoek naar hoe Nederlanders aankijken tegen armoede (de oorzaken en bestaande ondersteuning). Maar ook: in welke mate bespreken mensen die zelf in armoede leven dit openlijk met hun direct omgeving. Wat weerhoudt mensen ervan om te zoeken naar hulp?

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Judith van Werkhooven

Onderzoeker

afbeelding

Rachel Beerepoot

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.