Stiftfestival en Bloemencorso Sint Jansklooster populair in Overijssel

In 2022 deed I&O Research voor de derde keer onderzoek naar 17 beeldbepalende evenementen in Overijssel. Vooral het Stiftfestival en het Bloemencorso Sint Jansklooster krijgen een hoge beoordeling en waarderen bezoekers om de maatschappelijke meerwaarde. Uit twee toonaangevende nationale prijsuitreikingen blijkt dat de uitkomsten uit het onderzoek niet op zichzelf staan.
14 april 2023 | Ralf ten Hove & Carmen de Krosse |
Stiftfestival en Bloemencorso Sint Jansklooster populair in Overijssel

In 2022 deed I&O Research in opdracht van de provincie Overijssel voor de derde keer een publieksonderzoek naar de beleving van en tevredenheid over de Beeldbepalende Evenementen in Overijssel. Dit zijn 17 sport- en cultuurevenementen die vanwege hun bereik, uitstraling en kwaliteitsniveau als speerpunt zijn aangewezen binnen het provinciale evenementenbeleid 2020-2023. Net als tijdens eerdere metingen in 2017 en 2019 nam I&O Research bij bezoekers van alle evenementen ter plaatse enquêtes af. Het onderzoek geeft inzicht in het profiel, bereik en waardering van beeldbepalende evenementen in Overijssel en voorziet daarmee de evenementorganisaties en de provincie van waardevolle informatie.

Hoogste beoordeling voor Stiftfestival en Bloemencorso Sint Jansklooster

Bezoekers beoordelen de 17 evenementen gemiddeld met een 8,4. De vier evenementen die deze editie van het onderzoek voor het eerst zijn meegenomen worden het beste beoordeeld. Bezoekers geven een 9,0 voor het Bloemencorso in Sint Jansklooster en het Stiftfestival, waarbij verspreid door Twente verschillende klassieke concerten zijn te zien. Art Brut Biënnale, een tweejaarlijks kunsttentoonstelling in Hengelo, en CSI Ommen (concours hippique) krijgen beide een 8,8 als rapportcijfer voor totaalindruk. Het Dickens Festijn, dat in voorgaande metingen als beste uit de bus kwam, scoort nu een 8,7, evenals Ribs & Blues Festival en Halve Marathon Zwolle. Het rijtje wordt gesloten door CSI Twente (7,8), Bevrijdingsfestival Overijssel (7,7) en Deventer op Stelten (7,6).

Programma en sfeer meest belangrijke aspecten

Vooral de sfeer en het programma spelen een grote rol bij de waardering van bezoekers. Bezoekers zijn het meest positief over de sfeer bij het Stiftfestival, Dickens Festijn, Bloemencorso Sint Jansklooster en Ribs & Blues Festival. Qua beoordeling van het programma steekt het Stiftfestival duidelijk boven de andere evenementen uit. Een ander element dat sterk blijkt samen te hangen met de algemene tevredenheid is of het evenement voldoet aan verwachtingen. Dit geldt het meest voor Stiftfestival en Bloemencorso Sint Jansklooster.

Deventer evenementen trekken het meeste landelijk publiek

Het onderzoek brengt ook het bezoekersprofiel van de 17 evenementen in kaart, zoals leeftijd en herkomst. Bezoekers van de Beeldbepalende Evenementen zijn gemiddeld 45 jaar oud. Het Stiftfestival (gemiddeld 65 jaar) en de Art Brut Biënnale (58 jaar) trokken gemiddeld het oudste publiek, Bevrijdingsfestival Overijssel en GOGBOT (beide 33 jaar) het jongste.
Net als eerdere jaren vinden de evenementen met de grootste reikwijdte plaats in Deventer: de Deventer Boekenmarkt en Dickens Festijn trekken de meeste bezoekers van buiten de provincie. Een kwart van de bezoekers van de Deventer Boekenmarkt en Dickens Festijn komt uit Deventer of randgemeenten. De Ronde van Overijssel en GOGBOT zijn de meest lokale evenementen: zeven op de tien bezoekers komen uit de eigen- of randgemeenten. Tegelijkertijd ontvangt GOGBOT ook de meeste buitenlandse bezoekers. Ook Enschede Marathon ontvangt relatief veel buitenlandse bezoekers, waarschijnlijk ook door de nabije ligging ten opzichte van de Duitse grens.

Maatschappelijke meerwaarde

Op het gebied van maatschappelijke meerwaarde waarderen bezoekers vooral de laagdrempeligheid/toegankelijkheid van de evenementen. Dat geldt het meest voor Art Brut Biënnale en Ribs & Blues Festival. Daarnaast vinden bezoekers dat de evenementen de mogelijkheid vergroten om cultuur of sport te beleven. Ook op dit aspect springt Art Brut Biënnale eruit, evenals het Stiftfestival. Het creëren en onderhouden van sociale contacten is vooral een belangrijk aspect voor bezoekers van Bloemencorso Sint Jansklooster, CSI Ommen en Ribs & Blues Festival. Vijf evenementen scoren hoog als uniek evenement in Nederland: Dickens Festijn, Art Brut Biënnale, FBK Games, GOGBOT en Military Boekelo-Enschede.

Overijsselse evenementen vallen in de prijzen

Dat een goede publieksbeoordeling in de Monitor Beeldbepalende Evenementen niet op zichzelf staat bleek onlangs, toen twee Overijsselse evenementen bij twee toonaangevende nationale verkiezingen in de prijzen vielen. Het Bloemencorso Sint Jansklooster werd door een vakjury unaniem verkozen als Beste Publieksevenement bij de Nationale Evenementenprijzen 2023. Vrijwel tegelijkertijd ontving het Dickens Festijn bij de Gouden Giraffe Event Awards 2023 de Publieksprijs Creatief voor het meest creatieve evenement in de categorie Best Brand Event. Beide evenementen hebben hun campagne kracht bij kunnen zetten met de resultaten uit het bezoekersonderzoek.

Wijze van dataverzameling

Het bezoekersonderzoek voor de Monitor Beelbepalende Evenementen vond in 2022 plaats op de volgende evenementen (chronologische volgorde): Enschede Marathon, Bevrijdingsfestival Overijssel, Ronde van Overijssel, Art Brut Biënnale, Ribs & Blues Festival, FBK Games, CSI Twente, Halve Marathon Zwolle, Triathlon Holten, Deventer op Stelten, CSI Ommen, Deventer Boekenmarkt, Bloemencorso Sint Jansklooster, Stiftfestival, GOGBOT, Military Boekelo-Enschede en Dickens Festijn. Per evenement zijn gemiddeld 375 enquêtes afgenomen, met een minimum van 181 en een maximum van 592 afgenomen enquêtes.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ralf ten Hove

Onderzoeker

afbeelding

Carmen de Krosse

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.